RISE. Donatorii partidelor: „Am donat și Dumnezeu cu dânșii”

RISE. Donatorii partidelor: „Am donat și Dumnezeu cu dânșii”

În prima jumătate a anului 2018, partidele parlamentare au acumulat în bugetele proprii un total de aproape 8,7 milioane de lei. Și asta doar din donații culese de la persoane fizice. RISE Moldova a mers la sediul Comisiei Electorale Centrale și a analizat listele nedepersonalizate ale donatorilor și prezintă topul celor mai generoase persoane care și-au scuturat buzunarele în numele partidelor parlamentare. Printre sponsori se regăsesc deputați care au făcut voluntariat luni de zile, primari care au jertfit pe altarul partidelor practic salariul anual și zeci de angajați de la anumite instituții de stat.

PDM // CASH „DE PESTE HOTARE”

Publicitate

În primul semestru al anului 2018 cei mai mulți donatori s-au înghesuit la ușa Partidului Democrat (PDM). În număr de circa o mie de persoane, aceștia au virat în bugetul democraților un total de peste 5,6 milioane de lei. Toți banii au venit în formă de cash.

De menționat că, în perioada de referință, omul de afaceri Vlad Plahotniuc, liderul PDM, n-a cheltuit oficial niciun leu pentru finanțarea partidului. Și, în general, în lista donatorilor lipsesc cu desăvârșire nume grele din conducerea de vârf a formațiunii, cum ar fi premierul Pavel Filip, spicherul Andrian Candu, deputații Dumitru Diacov și Marian Lupu sau fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari.

În schimb, în top găsim primari și chiar medici care au donat formațiunii mai bine de jumătate din venitul oficial. Locul întâi e împărțit între Vladislav Rusu și Valeriu Boișteanu, care au virat în favoarea partidului de guvernământ câte 55.000 de lei, sumă echivalentă cu aproape nouă salarii medii pe economie în 2018. Cu Rusu, care se prezintă drept angajat al unei subdiviziuni din Hâncești a Agenției Servicii Publice, jurnaliștii RISE nu au reușit să ia legătura, iar pentru Boișteanu, care e primar în s. Tomai din r. Leova, donația respectivă înseamnă aproape 70% din venitul declarat în 2017.

Valeriu BOIȘTEANU: „Pe mine mă ajută rudele de peste hotare, iar eu, la rându-mi, ajut partidul. […] În schimb aștept, de exemplu, drumuri reparate. Da, eu sunt conștient că drumurile nu sunt construite de partid din banii proprii, ci de Guvern, din impozitele contribuabililor. Totuși, anume democrații au venit cu inițiativa „Drumuri bune pentru Moldova”.

Anatolie Ceban, primarul s. Pererâta din r. Briceni, a jertfit partidului 50.000 de lei, o sumă echivalentă cu salariul său pentru 10 luni. În discuţia cu reporterul RISE Moldova acesta, la fel, a dat asigurări că „nu erau doar banii mei. O parte din bani i-am primit de la prietenii de peste hotare”.

Anatolie Guțu, medicul-șef al Spitalului raional Edineț, a renunțat la salariul său pentru aproape trei luni pentru a fi în stare să pună la dispoziția PDM suma de 40 de mii de lei. În schimb „nu aștept nimic… aștept ca totul să fie bine. […] Și în general, știți ce — am donat și Dumnezeu cu dânșii”.

Printre donatorii democraților se regăsesc numeroși angajați de la diverse instituții de stat. De la Moldtelecom, spre exemplu, zeci de salariați au fost dispuși să doneze partidului între 1.000 și 30 de mii de lei.

PSRM // VOLUNTARIAT PRO-RUS

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), în frunte cu Zinaida Greceanîi, a acumulat aproape 3 milioane de lei de la peste 200 de persoane. Ca și în cazul democraților, toate donațiile încasate de socialiști au venit în formă de bani cash.

Cel mai important donator al socialiștilor s-a dovedit a fi deputatul Vladimir Odnostalco. Titlul i-a fost asigurat de 41 de mii de lei pe care i-a transferat în fondul partidului în prima jumătate a anului 2018. Suma e echivalentă cu două salarii de deputat, ceea ce presupune că Odnostalco a fost voluntar la Parlament timp de două luni.

De altfel, topul donatorilor PSRM este constituit exclusiv din parlamentari. La fel ca și Odnostalco, majoritatea dintre aceștia au fost nevoiți să slujească poporul voluntar timp de cel puțin două luni de zile pentru a-și susține financiar partidul. Socialista Elena Hrenova, spre exemplu, a virat în fondul PSRM aproape 39 de mii de lei, echivalentul a șase salarii medii pe economie.

Elena HRENOVA: Am donat și voi dona. La revedere!

Deputatul Anatolie Labuneț a donat PSRM 38 de mii de lei. În rezultat, acesta așteaptă ca formațiunea „să acceadă la guvernare și să modifice vectorul de dezvoltare al Moldovei, adică să-l orienteze nu doar spre Europa, dar și spre Rusia”.

În total, 38 de deputați și diverși angajați ai Parlamentului au umplut bugetul socialist cu peste 900 de mii de lei, ceea ce reprezintă aproape o treime din suma tuturor donațiilor acumulate de partid în primele șase luni ale lui 2018.

Citiți continuarea AICI.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal