Circa 778 de instituții de educație timpurie din țară (50%) au deja create sau planifică crearea grupelor de creșă pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani. Pentru acești copii au fost prevăzute mijloace financiare în bugetul public național, începând cu anul 2019.
Anterior, statul finanța serviciile de educație timpurie pentru copiii de la 3 la 6 (7) ani.
Potrivit noii legi, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării în colaborare cu autorităţile publice locale vor stabili necesitatea pentru dezvoltarea serviciilor de educaţie a copiilor de vârsta 2-3 ani, în baza prognozei efectivului de copii, a capacităţilor de proiect a instituţiilor de învăţământ general şi resurselor financiare planificate în acest scop.
Implementarea proiectului în anul 2019 se va efectua în limita alocaţiilor prevăzute în bugetul public naţional pentru circa 50% din copii de vârsta 2-3 ani. În perspectivă, extinderea finanţării serviciilor pentru aceasta grupă de vârstă se va efectua în baza Programului de dezvoltare a serviciilor de educaţie timpurie elaborat de Minister în colaborare cu autorităţile publice locale și Ministerul Finanţelor.
Proiectul de modificare a Codului Educației a fost elaborat cu participarea reprezentanților instituțiilor preșcolare, societății civile și părinților, oferind o șansă în plus tinerelor mame de angajare în câmpul muncii. Inițiativa a fost susținută, în ultima ședință plenară a Parlamentului, cu votul a 76 de deputați.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.