
Reacția Ministerului de Externe și președintelui Parlamentului privind conflictul ruso-ucrainean de la strâmtoarea Kerci
Republica Moldova reconfirmă susţinerea şi recunoaşterea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi dreptul acesteia de a folosi apele internaţionale. Este poziția exprimată astăzi de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău față de conflictul iscat la Marea Azov între Rusia și Ucraina. Kievul acuză Moscova că nave rusești au atacat câteva nave ucraineni, folosind forța, în timp ce Kremlinul respinge acuzațiile.
・
UPDATE 21:00 Și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a condamnat „cu fermitate agresiunea Rusiei față de Ucraina”. „Îndemn comunitatea internațională să aplice toate instrumentele de drept internațional pentru a preveni escaladarea situaţiei în regiunea strâmtorii Kerch din Marea Azov. Ne solidarizăm și noi cu Ucraina și susținem dreptul lor de a folosi apele teritoriale conform normelor dreptului internațional”, a scris Andrian Candu pe Facebook.
MAEIE a ales să-și facă publică poziția nu pe calea unui comunicat de presă, ci printr-o postare pe pagina sa de Facebook.
„Suntem profund îngrijorați de tensiunile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci.
Republica Moldova reconfirmă susţinerea şi recunoaşterea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi dreptul acesteia de a folosi apele internaţionale.
Condamnăm ferm orice fel de acte de agresiune și provocări care subminează securitatea regională”, declară Ministerul.
Totodată, în această dimineață Ministerul Afacerilor Externe din România s-a arătat îngrijorat de evenimentele din Marea Azov și din Strâmtoarea Kerci, cu implicarea militarilor ruși și ucraineni.
Amintim că preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a cerut luni Rusiei să elibereze „imediat” atât marinarii ucraineni, cât şi navele ucrainene capturate într-un grav incident armat la Marea Neagră. Parlamentul ucrainean urmează să analizeze luni o cerere prezidenţială de decretare a legii marţiale.
Citește mai multe detalii: Poroșenko cere Moscovei să elibereze „imediat” marinarii și navele ucrainene. Parlamentul de la Kiev analizează decretarea legii marțiale