În 2018, cota SUV-urilor a depăşit 50% în vânzările de automobile noi în R. Moldova

În 2018, cota SUV-urilor a depăşit 50% în vânzările de automobile noi în R. Moldova

În cele 10 luni ale anului curent, în Republica Moldova s-au vândut în total 2,565 de SUV-uri noi de toate dimensiunile şi segmentele, ceea ce, raportat la cifra totală de automobile noi vândute, de 5,084 de unităţi, înseamnă o cotă de 50.45%. Potrivit piataauto.md, care a analizat cifrele de vânzări din primele 10 luni ale anului, cea mai bună lună în materie de vânzări a fost octombrie, cu 560 de automobile noi înmatriculate pe parcursul lunii, aducând cifra totală de automobile noi vândute în primele 10 luni ale anului 2018 la 5,084 unităţi, într-o continuă creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cota de piaţă a SUV-urilor creşte cam peste tot în lume, însă, inclusiv pe continentul european, doar că cifrele de penetrare sunt mai mici comparativ cu situaţia din Moldova. La nivel european agregat, spre exemplu, cota SUV-urilor ajunsese la aproape 30% în anul 2017, în această medie intrând şi cifrele unor ţări cu preferinţe puternice de SUV-uri, precum Rusia. Cea mai mare cotă regională la nivel global se înregistrează în China, unde peste 41% din cumpărătorii de automobile noi preferă SUV-urile. Până şi în America de Nord, regiune pe care o ştim cu toţii ca o consumatoare uriaşă de SUV-uri, cota acestora ajunge la aproape 40%. Prin urmare, cele 50.4% din Moldova arată cu adevărat impresionant.

Însă, dacă e să descoasem cifrele Moldovei pe segmente, mărci şi modele, vânzările de SUV-uri indică o echilibrare neaşteptat de bună a acestora. Nu se mai manifestă o dominaţie exclusivă a SUV-urilor mari din segmentul premium, cifrele de creştere venind mai ales din segmentul SUV-urilor mai accesibile.

Publicitate
...

Astfel, din cele 2,565 de SUV-uri vândute în primele 10 luni ale anului 2018, 251 de exemplare îi revin SUV-ului românesc Dacia Duster, care e şi cel mai popular model de SUV vândut în Moldova.

Alte 218 exemplare îi revin lui Toyota RAV4, vânzările căreia sunt în mare parte stimulate de versiunea sa hibridă – încă o dovadă a creşterii intense a interesului pentru propulsiile alternative din partea cumpărătorilor autohtoni. Topul e urmat de două modele coreene – Hyundai Tucson şi KIA Sportage, cu 207 şi, respectiv, 156 exemplare. Clasamentul e continuat de SUV-ul compact Suzuki Vitara, cu 153 exemplare vândute, care tocmai a trecut printr-un facelift de mijloc de carieră.

Lista celor mai populare SUV-uri în Moldova e continuată de Hyundai Santa Fe (108 unităţi), urmat la distanţă mică de Renault Kadjar, cu 104 unităţi, iar apoi şi de fratele de platformă, Nissan Qashqai, cu 88 de unităţi vândute în 10 luni. Acestuia îi calcă îndeaproape pe urmă cel mai popular SUV ceh, Skoda Kodiaq, cu 86 de exemplare vândute în ţara noastră. Top 10 e încheiat de de Toyota Land Cruiser, aflat undeva la hotarul între segmentul premium, tot cu 86de unităţi, dar cu un preţ destul de piperat. Deci, în top 10 nu e prezent nici un model premium, iar suma vânzărilor acestor modele cuantifică deja 1,433 de unităţi, deci peste 56 la sută din toate SUV-urile vândute în primele 10 luni în Moldova.

Citește continuarea materialului pe piataauto.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal