RETROSPECTIVĂ: Despre cei șapte ani de acasă, tricolor sau prin scrisori. De câte ori au venit în plen președinții Timofti și Dodon și ce mesaje le-au transmis parlamentarilor

RETROSPECTIVĂ: Despre cei șapte ani de acasă, tricolor sau prin scrisori. De câte ori au venit în plen președinții Timofti și Dodon și ce mesaje le-au transmis parlamentarilor
Colaj: AGORA


Astăzi a fost ultima zi în care actuala legislatură a mai putut aproba legi organice întrucât și-a încheiat mandatul de patru ani încredințat de popor la ultimile alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2014. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ținut cu această ocazie să transmită un mesaj printr-un comunicat de presă, deși anterior nu excludea posibilitatea unei adresări din plenul Parlamentului. Retrospectiva arată că în cei doi ani de mandat, șeful statului nu a avut niciun discurs rostit de la tribuna Legislativului, rezumându-se doar la prezența sa acolo cu anumite ocazii. 
Haideți să vedem cât de des a fost vizitat Parlamentul de cei doi președinți ai Republicii Moldova în perioada anilor 2014 - 2018.

EPOCA TIMOFTI

De-a lungul mandatului parlamentar Republica Moldova a cunoscut doi șefi de stat: Nicolae Timofti și Igor Dodon. În cei 4 ani de activitate a actualului Legislativ cu discursuri în plenul Parlamentului a venit doar președintele Nicolae Timofti. Colac peste pupăză, tocmai el a fost comparat de socialiști (pe atunci conduși de Igor Dodon) și comuniști cu o „rață mută”. 

Argumentul invocat de comunistul Eduard Mușuc pentru calificativul de „rață mută” a fost faptul că la conferinţele de presă vorbea mai mult purtătorul de cuvânt al lui Timofti. Mai mult, în 2015, Partidul Socialiștilor a încercat să-i ofere lui Timofti o rață vie în cadrul unui protest organizat de ei. Aceștia au învinuit președintele de indiferență și lipsa reacției asupra problemelor actuale, cerându-i ca acesta să-şi dea demisia pentru a nu rămâne în istorie aşa „cum îl crede tot poporul- o raţă mută”.

Captură video: protv.md

Cu toate acestea, Nicolae Timofti a vorbit în plenul Parlamentului de trei ori în calitate de președinte în perioada 2014-2016. Primul discurs a lui Timofti de la tribuna actualei legislaturi a fost susținut chiar în ziua în care aceasta și-a început activitatea. Președintele de atunci și-a exprimat dorința ca Legislaticul să „aducă Republica Moldova în rândul țărilor civilizate”. Timofti le-a adus atunci aminte parlamentarilor că mai presus de partidele politice stă interesul național. Astfel, acesta i-a îndemnat să ducă o politică ce îi va avantaja pe toți cetățenii Republicii Moldova întrucât de activitatea lor depinde modul în care vor funcționa instituțiile statului și tempoul în care va fi îndepărtată corupția din sistem.

„Republica Moldova este un stat democratic și este firesc ca în Parlament au acces partide cu agende diferite și cu vederi distincte asupra modului de dezvoltare a țării. Însă, și veți fi de acord cu mine, deasupra partidelor stă interesul național. Mi-aș dori ca acest principiu să prevaleze în această legislatură care începe astăzi prin abordări constructive prin consens între majoritatea parlamentară și opoziție în chestiuni de importanță națională. Activitatea Parlamentului trebuie să aibă o atitudine egală față de toți oamenii. Aveți suficientă experiență politică și profesionalism pentru a duce la îndeplinire aceste deziderate. De activitatea dumneavoastră depinde modul în care vor funcționa instituțiile statului și tempoul în care va fi îndepărtată corupția din sistem. Republica Moldova trece printr-o perioadă extrem de responsabilă. Avem cu toții multe de făcut și este în puterea noastră să reușim să aducem Republica Moldova mai departe în rândul țărilor civilizate”, se arăta în mesajul adresat de Nicolae Timofti în decembrie 2014 parlamentarilor.

„Vă rog să aveți o educație și să dați dovadă că aveți cei șapte ani de acasă”. Așa a început al doilea discurs a lui Timofti în actuala legislatură. Acesta le-a vorbit parlamentarilor la puțin de jumătate de an de la prima cuvântare, iar mesajul a fost despre importanța Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

„Vă rog să aveți o educație și să dați dovadă că aveți cei șapte ani de acasă”, s-a adresat Nicolae Timofti deputaților.

„Am ajuns în momentul în care vom desăvârși cel mai important obiectiv pe care Republica Modova l-a avut în ultimii ani: asocierea politică și economică cu Uniunea Europeană. Urmează să ratificați documentul care stabilește un parteneriat excepțional. Avem nevoie de acest Acord cu Uniunea Europeană pentru a duce la îndeplinire consolidarea instituțiilor democratice, combaterea corupției și modernizarea economiei. Vreau să se instaureze un consens politic în ceea ce privește parcursul european al Republicii Moldova. Prin ratificarea acordului de asociere urmează să întăriți un al doilea mare succes din anul acesta (n.r- anul 2014) pentru Republica Moldova. După obținerea regimului liberalizat de vize cu UE. De votul dumneavoastră de astăzi depinde viitorul țării ”, le spunea Timofti deputaților în iulie 2014.

„Indiferent de viziunile noastre politice avem cu toții un singur scop: de a face Republica Moldova o țară înfloritoare în care oamenii să trăiască liber și în bunăstare. Cetățenii țării noastre merită să trăiască după voința și crezul lor, nu după scenariile scrise de alții”, a conchis Timofti.

În timpul aceluiași discurs, Timofti se declara convins de puterile actualei guvernări în privința aducerii Republicii Moldova în componența Uniunii Europene. Fapt care încă nu a devenit realitate, cel puțin nu în decursul celor trei ani și jumătate care au mai urmat. 

Ultimul discurs al președintelui Timofti în Legislativ a avut loc în aprilie 2015 cu ocazia Zilei Drapelului. În cadrul ședinței plenare, Timofti a vorbit despre importanța istorică a tricolorului.

„În această zi ne amintim în mod inevitabil de perioada istorică în care am înălțat deasupra noastră culorile albastru, galben și roșu. Mai întâi am manifestat pe străzi, înfășurați în tricolor cu privirile arzând pline de mândrie și speranță. După aceea, în Parlament, în 1990 am săvârșit acel act prin care am aprobat tricolorul ca simbol oficial al Republicii Moldova. A fost un semn de restabilire a memoriei istorice. Drapelul nostru stropit cu sânge în perioadele de cumpănă simbolizează trecutul, prezentul și viitorul statului”, spunea Timofti de la tribuna Parlamentului.

În cadrul aceluiași discurs, Timofti a îndemnat parlamentarii să țină un moment de reculegere „în memoria tuturor celor care au murit sub tricolor în numele independenței țării noastre și a unui viitor demn pentru urmași”.

EPOCA DODON

Actualul președinte al Republicii Moldova nu a a ținut nici un speech în Parlament. Totuși, Igor Dodon a fost prezent în plen la depunerea jurământului noului membru al Curții Constituționale, Victoria Iftodi.

De menționat este faptul că deși nu a avut vreo alocuțiune în Legislativul moldovenesc, Dodon a ținut, în noiembrie curent, un discurs la ședința în plen a Dumei de Stat a Federației Ruse. Președintele le-a amintit parlamentarilor ruși despre istoria comună de 500 de ani a țării noastre și a Rusiei, în mod deosebit, le-a atras atenția deputaților asupra valorilor ortodoxe și familiale. 


La începutul acestei luni, Dodon a menționat în cadrul unei conferinței de presă că ar putea veni cu un speech în plen. Dar, nu a făcut-o deocamdată. 

„Celor care fac legea în Republica Moldova le-au mai rămas 25 de zile și se termină perioada cu legea și cu tot. Noi știm cum se face și se interpretează Legea în Republica Moldova. În premieră eu voi veni cu o declarație specială la sfârșitul acestei legislaturi, vom vedea în plen sau în PMAN.  Este perioadă de rușine în istoria RM, nu a mai fost așa rușine ca jumătate din deputați să plece din fracțiunile lor”, a declarat Dodon în cadrul briefingului de presă referindu-se la actuala componență Parlamentară. 

                                

Astăzi Igor Dodon a ales să vină cu un mesaj în scris. Igor Dodon a calificat actuala Legislatură drept una „discreditată”, a pomenit transfugii, a lăudat socialiștii și a îndemnat oamenii să iasă la vot pe 24 februarie 2019 „pentru a aduce lucrurile pe un făgaş normal de dezvoltare”. Actualul președinte și-a încheiat mesajul prin fraza „Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

De menționat că deși astăzi a fost ultima ședință în care Parlamentului a mai putut vota legi organice, speakerul Candu a declarat că deputații vor mai avea și alte ședințe în care se vor expune asupra anumitor subiecte. 

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa, avertizează Agenţia Europeană de Mediu

Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa, avertizează Agenţia Europeană de Mediu

Președintele american, Joe Biden de la tribuna Adunării ONU: „Lumea democratică e pretutindeni, (...) trăiește în moldovenii mândri”

Președintele american, Joe Biden de la tribuna Adunării ONU: „Lumea democratică e pretutindeni, (...) trăiește în moldovenii mândri”

Autoritățile anunță 1.300 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. 12 persoane au pierdut lupta cu boala

Autoritățile anunță 1.300 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. 12 persoane au pierdut lupta cu boala

Advertoriale
MAIB - „Leader in Card Performance 2021”, potrivit Mastercard

MAIB - „Leader in Card Performance 2021”, potrivit Mastercard

Infrastructură modernă de cartier, grație unui parteneriat dintre Inamstro și Primăria Municipiului Iași

Infrastructură modernă de cartier, grație unui parteneriat dintre Inamstro și Primăria Municipiului Iași

Mastercard a acordat FinComBank S.A distincția „Leader in Moneysend: Clickpay.md” pentru leadership în domeniul transferurilor bănești

Mastercard a acordat FinComBank S.A distincția „Leader in Moneysend: Clickpay.md” pentru leadership în domeniul transferurilor bănești

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Decizie CtEDO: Alexander Litvinenko, spionul otrăvit cu poloniu, a fost asasinat de agenți ai Federației Ruse
 • 2
  Bancnote murdare, rupte sau fără colțuri? Iată ce poți face dacă ai acasă bani deteriorați (GRAFIC)
 • 3
  Top cele mai sigure orașe din lume în anul 2021
 • 4
  iData: În Republica Moldova se află peste 65 de mii de persoane fizice care dețin în posesie 77.394 de arme
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.