RETROSPECTIVĂ: Despre cei șapte ani de acasă, tricolor sau prin scrisori. De câte ori au venit în plen președinții Timofti și Dodon și ce mesaje le-au transmis parlamentarilor

RETROSPECTIVĂ: Despre cei șapte ani de acasă, tricolor sau prin scrisori. De câte ori au venit în plen președinții Timofti și Dodon și ce mesaje le-au transmis parlamentarilor
Colaj: AGORA

Astăzi a fost ultima zi în care actuala legislatură a mai putut aproba legi organice întrucât și-a încheiat mandatul de patru ani încredințat de popor la ultimile alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2014. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ținut cu această ocazie să transmită un mesaj printr-un comunicat de presă, deși anterior nu excludea posibilitatea unei adresări din plenul Parlamentului. Retrospectiva arată că în cei doi ani de mandat, șeful statului nu a avut niciun discurs rostit de la tribuna Legislativului, rezumându-se doar la prezența sa acolo cu anumite ocazii. Haideți să vedem cât de des a fost vizitat Parlamentul de cei doi președinți ai Republicii Moldova în perioada anilor 2014 - 2018.

EPOCA TIMOFTI

De-a lungul mandatului parlamentar Republica Moldova a cunoscut doi șefi de stat: Nicolae Timofti și Igor Dodon. În cei 4 ani de activitate a actualului Legislativ cu discursuri în plenul Parlamentului a venit doar președintele Nicolae Timofti. Colac peste pupăză, tocmai el a fost comparat de socialiști (pe atunci conduși de Igor Dodon) și comuniști cu o „rață mută”. 

Argumentul invocat de comunistul Eduard Mușuc pentru calificativul de „rață mută” a fost faptul că la conferinţele de presă vorbea mai mult purtătorul de cuvânt al lui Timofti. Mai mult, în 2015, Partidul Socialiștilor a încercat să-i ofere lui Timofti o rață vie în cadrul unui protest organizat de ei. Aceștia au învinuit președintele de indiferență și lipsa reacției asupra problemelor actuale, cerându-i ca acesta să-şi dea demisia pentru a nu rămâne în istorie aşa „cum îl crede tot poporul- o raţă mută”.

Captură video: protv.md

Cu toate acestea, Nicolae Timofti a vorbit în plenul Parlamentului de trei ori în calitate de președinte în perioada 2014-2016. Primul discurs a lui Timofti de la tribuna actualei legislaturi a fost susținut chiar în ziua în care aceasta și-a început activitatea. Președintele de atunci și-a exprimat dorința ca Legislaticul să „aducă Republica Moldova în rândul țărilor civilizate”. Timofti le-a adus atunci aminte parlamentarilor că mai presus de partidele politice stă interesul național. Astfel, acesta i-a îndemnat să ducă o politică ce îi va avantaja pe toți cetățenii Republicii Moldova întrucât de activitatea lor depinde modul în care vor funcționa instituțiile statului și tempoul în care va fi îndepărtată corupția din sistem.

„Republica Moldova este un stat democratic și este firesc ca în Parlament au acces partide cu agende diferite și cu vederi distincte asupra modului de dezvoltare a țării. Însă, și veți fi de acord cu mine, deasupra partidelor stă interesul național. Mi-aș dori ca acest principiu să prevaleze în această legislatură care începe astăzi prin abordări constructive prin consens între majoritatea parlamentară și opoziție în chestiuni de importanță națională. Activitatea Parlamentului trebuie să aibă o atitudine egală față de toți oamenii. Aveți suficientă experiență politică și profesionalism pentru a duce la îndeplinire aceste deziderate. De activitatea dumneavoastră depinde modul în care vor funcționa instituțiile statului și tempoul în care va fi îndepărtată corupția din sistem. Republica Moldova trece printr-o perioadă extrem de responsabilă. Avem cu toții multe de făcut și este în puterea noastră să reușim să aducem Republica Moldova mai departe în rândul țărilor civilizate”, se arăta în mesajul adresat de Nicolae Timofti în decembrie 2014 parlamentarilor.

„Vă rog să aveți o educație și să dați dovadă că aveți cei șapte ani de acasă”. Așa a început al doilea discurs a lui Timofti în actuala legislatură. Acesta le-a vorbit parlamentarilor la puțin de jumătate de an de la prima cuvântare, iar mesajul a fost despre importanța Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

„Vă rog să aveți o educație și să dați dovadă că aveți cei șapte ani de acasă”, s-a adresat Nicolae Timofti deputaților.

„Am ajuns în momentul în care vom desăvârși cel mai important obiectiv pe care Republica Modova l-a avut în ultimii ani: asocierea politică și economică cu Uniunea Europeană. Urmează să ratificați documentul care stabilește un parteneriat excepțional. Avem nevoie de acest Acord cu Uniunea Europeană pentru a duce la îndeplinire consolidarea instituțiilor democratice, combaterea corupției și modernizarea economiei. Vreau să se instaureze un consens politic în ceea ce privește parcursul european al Republicii Moldova. Prin ratificarea acordului de asociere urmează să întăriți un al doilea mare succes din anul acesta (n.r- anul 2014) pentru Republica Moldova. După obținerea regimului liberalizat de vize cu UE. De votul dumneavoastră de astăzi depinde viitorul țării ”, le spunea Timofti deputaților în iulie 2014.

„Indiferent de viziunile noastre politice avem cu toții un singur scop: de a face Republica Moldova o țară înfloritoare în care oamenii să trăiască liber și în bunăstare. Cetățenii țării noastre merită să trăiască după voința și crezul lor, nu după scenariile scrise de alții”, a conchis Timofti.

În timpul aceluiași discurs, Timofti se declara convins de puterile actualei guvernări în privința aducerii Republicii Moldova în componența Uniunii Europene. Fapt care încă nu a devenit realitate, cel puțin nu în decursul celor trei ani și jumătate care au mai urmat. 

Ultimul discurs al președintelui Timofti în Legislativ a avut loc în aprilie 2015 cu ocazia Zilei Drapelului. În cadrul ședinței plenare, Timofti a vorbit despre importanța istorică a tricolorului.

„În această zi ne amintim în mod inevitabil de perioada istorică în care am înălțat deasupra noastră culorile albastru, galben și roșu. Mai întâi am manifestat pe străzi, înfășurați în tricolor cu privirile arzând pline de mândrie și speranță. După aceea, în Parlament, în 1990 am săvârșit acel act prin care am aprobat tricolorul ca simbol oficial al Republicii Moldova. A fost un semn de restabilire a memoriei istorice. Drapelul nostru stropit cu sânge în perioadele de cumpănă simbolizează trecutul, prezentul și viitorul statului”, spunea Timofti de la tribuna Parlamentului.

În cadrul aceluiași discurs, Timofti a îndemnat parlamentarii să țină un moment de reculegere „în memoria tuturor celor care au murit sub tricolor în numele independenței țării noastre și a unui viitor demn pentru urmași”.

EPOCA DODON

Actualul președinte al Republicii Moldova nu a a ținut nici un speech în Parlament. Totuși, Igor Dodon a fost prezent în plen la depunerea jurământului noului membru al Curții Constituționale, Victoria Iftodi.

De menționat este faptul că deși nu a avut vreo alocuțiune în Legislativul moldovenesc, Dodon a ținut, în noiembrie curent, un discurs la ședința în plen a Dumei de Stat a Federației Ruse. Președintele le-a amintit parlamentarilor ruși despre istoria comună de 500 de ani a țării noastre și a Rusiei, în mod deosebit, le-a atras atenția deputaților asupra valorilor ortodoxe și familiale. 


La începutul acestei luni, Dodon a menționat în cadrul unei conferinței de presă că ar putea veni cu un speech în plen. Dar, nu a făcut-o deocamdată. 

„Celor care fac legea în Republica Moldova le-au mai rămas 25 de zile și se termină perioada cu legea și cu tot. Noi știm cum se face și se interpretează Legea în Republica Moldova. În premieră eu voi veni cu o declarație specială la sfârșitul acestei legislaturi, vom vedea în plen sau în PMAN.  Este perioadă de rușine în istoria RM, nu a mai fost așa rușine ca jumătate din deputați să plece din fracțiunile lor”, a declarat Dodon în cadrul briefingului de presă referindu-se la actuala componență Parlamentară. 

                                

Astăzi Igor Dodon a ales să vină cu un mesaj în scris. Igor Dodon a calificat actuala Legislatură drept una „discreditată”, a pomenit transfugii, a lăudat socialiștii și a îndemnat oamenii să iasă la vot pe 24 februarie 2019 „pentru a aduce lucrurile pe un făgaş normal de dezvoltare”. Actualul președinte și-a încheiat mesajul prin fraza „Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

De menționat că deși astăzi a fost ultima ședință în care Parlamentului a mai putut vota legi organice, speakerul Candu a declarat că deputații vor mai avea și alte ședințe în care se vor expune asupra anumitor subiecte. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
CSE a prelungit cu o lună valabilitatea autorizațiilor de mediu pentru activitatea Uzinei Metalurgice din Rîbnița (DOC)

CSE a prelungit cu o lună valabilitatea autorizațiilor de mediu pentru activitatea Uzinei Metalurgice din Rîbnița (DOC)

Alertă în România: Avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Sute de oameni evacuați din zonă și zeci de unități de tehnică în lucru

Alertă în România: Avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Sute de oameni evacuați din zonă și zeci de unități de tehnică în lucru

Gazul metan se scumpește cu cinci lei. Iată prețul afișat de Transautogaz și argumentul companiei

Gazul metan se scumpește cu cinci lei. Iată prețul afișat de Transautogaz și argumentul companiei

Advertoriale
„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gazul metan se scumpește cu cinci lei. Iată prețul afișat de Transautogaz și argumentul companiei
 • 2
  Trupele rusești din regiunea Liman au fost încercuite
 • 3
  Gazprom spune că are dreptul de a rupe contractul cu Moldova „în orice moment”
 • 4
  Mai multe explozii s-au produs la o bază aeriană din Crimeea (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.