După o călătorie în spațiu care a durat șapte luni, sonda spațială InSight a amartizat fără probleme. O transmisiune LIVE de la Jet Propulsion Laboratory din California a surprins momentul în care inginerii NASA au izbucnit în aplauze, sărbătorind faptul că nava a ajuns cu bine pe planeta roșie.

 În următorii doi ani, misiunea InSight va consta în descoperirea informațiilor importante despre mantaua și nucleul planetei Marte, după cum a informat NASA pe pagina oficială.

„În următoarele luni, cărțile de istorie vor fi rescrise în ceea privește interiorul planetei roșie”, a spus directorul JPL, Michael Watkins, la o conferință de presă.

Sonda InSight este dotată cu un seismometru care va monitoriza cutremurele de pe Marte, măsurând undele seismice. Un alt utilaj va face o adâncitură în suprafața planetei pentru a afla cât de multă căldură există în interior. Informațiile obținute în urma acestor probe ne vor ajuta să înțelegem dacă Marte și Pământul sunt făcute din aceleași elemente. De asemenea, InSight are un șir de utilaje radio cu ajutorul cărora vor fi înregistrate schimbări în rotirea axei planetare, pentru a afla mai multe despre nucleul planetei.

„Urmările procesului de formare a planetei pot fi descoperite doar prin studierea probelor aflate la o adâncime foarte mare”, a spus principalul cercetător al echipei InSight, Bruce Banerdt.

Nava spațială InSight a fost lansată în luna mai. Aceasta a călătorit peste 484 de milioane de kilometri până a ajunge la Elysium Planitia, un fel de podiș situat pe Marte. De acum înainte, obiectivul principal al navei va fi cel de a colecta date privind activitatea seismică și temperatura sub suprafața planetei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!