100 de milioane de lei. Atât ar costa trecerea la sistemul electronic de tichete în troleibuzele și autobuzele din Chișinău, un proiect care ar urma să fie implementat anul acesta, confrom declarațiilor făcute de Ruslan Codreanu în decembrie 2017. Potrivit șefului interimar al Direcției Transport, Vitalie Butucel, în cazul în care proiectul va fi totuși aprobat, mijloacele vor fi alocate direct din bugetul municipal.
Ședința de astăzi a Consiliului Municipal al Primăriei Chișinău a început cu dezbateri privind posibila introducere a sistemului de tichete electronice în transportul public din Chișinău. Aleșii municipali au evaluat avantajele și riscurile proiectului.
Potrivit directorului întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, principala dificultate în urma trecerii la tichete electronice ar consta în lipsa unui mecanism de „monitorizare” a pasagerilor.
„Dacă excludem taxatorii din acest sistem… Imaginați-vă, unul intră și nu achită. Controllerul nu-i, conducătorul nu-i, atunci cine plătește?”, a întrebat Iurie Topală.
Soluții costisitoare
În replică, Vitalie Butucel a spus că o soluție ar fi instalarea unor senzori la ușa mijlocului de transport, care s-ar activa de fiecare data când cineva intră sau iese din autobuz sau troleibuz. Soluțiile tehnologice de acest tip sunt însă foarte costisitoare (costurile ajung până la 40 de milioane de euro), fapt pentru căre Consiliul municipal a renunțat la această idee.
Potrivit datelor Direcției Transport, o eventuală implementare a sistemului de tichete electronice ar costa aproximativ 100 de milioane de lei. Această sumă ar urma să fie alocată direct din bugetul municipal.
Declarația lui Ruslan Codreanu din 2017
Conform unei declarații făcute de actualul primar interimar în decembrie 2017, proiectul tichitelor electronice trebuie să fie implementat anul acesta.
„La anul vom implementa în practică e-tichetingul. Sunt sigur că tichetarea eletronică va însemna pentru Chișinău o trecere la o nouă etapă calitativă în dezvoltarea transportului public", a declarat atunci Ruslan Codreanu.
Vezi și aceste știri

Cesiu 137, stronțiu și iod 131: Explicăm ce conțin norii radioactivi și cum funcționează pastila de Iodură de potasiu în organism

Ambasadorul Federației Ruse, invitat la Ministerul Agriculturii pentru discuții pe marginea sistării importurilor de produse agricole moldovenești

Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto
Advertoriale

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital
