VIDEO. Moldovenii trebuie să fie pregătiți pentru verificări suplimentare la vama ucraineană. Cum monitorizează autoritățile situația din Ucraina

VIDEO. Moldovenii trebuie să fie pregătiți pentru verificări suplimentare la vama ucraineană. Cum monitorizează autoritățile situația din Ucraina

Relațiile tensionate din Rusia și Ucraina și conflictul din Marea Azov a determinat autoritățile moldovenești să creeze un grup de lucru care să monitorizeze situația din Ucraina și de la frontieră moldo-ucraineană. Anunțul a fost făcut de premierul Pavel Filip, după o ședință avută cu reprezentanții structurii nou create, condusă de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul APărării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Biroul de Reintegrare, Poliția de frontieră, Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Vamal. Potrivit lui Pavel Filip, organul va monitoriza cu atenție situația și va comunica despre ulterioarele evoluții.

Totodată, premierul a anunțat despre faptul că, deși activitatea vămilor nu a fost afectată, iar în acest moment se circulă în regim normal, cetățenii moldoveni trebuie să fie pregătiți pentru controale suplimentare ale polițiștilor de frontieră ucraineni, care au sporit securitatea de la punctele de trecere a frontierei.

Publicitate

Poliția de frontieră a fost informată că autoritățile ucrainene au sporit măsurile de securitate. Totodată, Poliția de Frontieră va înăspri securitatea din zona de frontieră, inclusiv prin sporirea patrulării comune și schimbul de date și informații operative cu autoritățile din Ucraina”, a spus oficialul.

Cetățenii R. Moldova trebuie să știe că nu există pericole în acest moment pentru securitatea țării noastre. Cu toate acestea, recomandăm cetățenilor care vor să călătorească în Ucraina să manifeste maximă prudență la traversarea frontierei și să fie pregătiți pentru verificări suplimentare din partea autorităților ucrainene. Dacă au întrebări, pot apela cu încredere linia verde la numărul 022259717, disponibilă 24/24”, a mai spus Pavel Filip, care a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean.

Am avut o discuție telefonică cu prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groissman. Am discutat despre ultimele evoluții și l-am asigurat de tot suportul țării noastre. Suntem îngrijorați de escaladarea dramatică a ostilităților dintre Moscova și Kev. Acest incident este cel mai grav de la anexarea Crimeii din anul 2014. Autoritățile de la Chișinău sunt permanent în contact cu cele de la Kiev. Comunicarea e asigurată pe linia tuturor instituțiilor”, a declarat Filip.

Potrivit premierului, Poliția de frontieră monitorizează situația în toate punctele de terecere a frontierei, inclusiv pe segmentul transnistrean.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGuvernulRepubliciiMoldova%2Fvideos%2F295462327630018%2F&show_text=0&width=560

Oficialul a reiterat poziția exprimată ieri de MAEIE și președintele Parlamentului.

Suntem îngrijorați de actele de agresiune ale Federației Ruse, care afectează securitatea din regiune. Republica Moldova condamnă acțiunile unilaterale și provocatoare ale Federației Ruse. Suntem alături de autoritățile de la Kiev, așa cum am fost întotdeauna”, a declarat Pavel Filip, accentuând că Chișinăul susține Kievul în demersurile sale internaționale: „Pe platforma ONU, R. Moldova nu doar a susținut rezoluțiile Ucrainei care țin de Crimeea, dar a fost și coautoare a acestei rezoluții”.

Întrebat dacă poate fi vorba despre expedierea în Ucraina a unor militari moldoveni, prim-ministrul a răspuns negativ.

Nu avem acorduri bilaterale de schimb de militari. R. Moldova e un stat neutru conform Constituției, nu facem parte din blocuri militare”, a mai spus demnitarul.

Amintim că în mai multe regiuni ale Ucrainei a fost instituită, ieri, starea de război. Printre acestea sunt și regiunile Vinnița și Odesa, vecine cu Republica Moldova.

...

Sursa foto: Hromadske International

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal