Își așteaptă sentința în închisorile din Turcia. Soarta celor șapte angajați ai liceelor „Orizont”

Își așteaptă sentința în închisorile din Turcia. Soarta celor șapte angajați ai liceelor „Orizont”

Foștii angajați ai liceelor „Orizont”, îndepărtați din Republica Moldova, așteaptă decizia instanțelor turcești, fiind plasați în șapte penitenciare diferite din Turcia. Între timp, unul dintre profesori s-a îmbolnăvit de pielonefrită acută, după cum a povestit soția dascălului într-o declarație pentru Newsmaker.  

Patru dintre cei șapte profesori îndepărtați au ajuns în închisoarea din orașul Tekirdag, iar ceilalți trei au fost dispersați în penitenciarele din Kirklareli, Siliviri și Izmir.

Potrivit sursei, autoritățile din Turcia au refuzat să explice motivul pentru care unii profesori au fost plasați în penitenciarele din orașele lor natale, în timp ce alții au fost duși în localitățile îndepărtate.

Publicitate

Directorul adjunct al filialei de la Ciocana a Liceului „Orizont” a spus că fiecare dintre profesorii reținuți beneficiază de serviciile unui avocat.

„Nu au fost plângeri cu privire la condițiile de detenție. Ei au voie să-și vadă rudele o dată pe săptămână”, a spus Saidu Muslu.

Între timp, șeful liceului „Orizont” din Ceadîr-Lunga, Feridun Tufechci, aflat în detenție, suferă de pielonefrită. Potrivit soției sale, acesta s-a îmbolnăvit cu o săptămâna înainte de a fi îndepărtat din Moldova. Odată plasat în detenție, boala s-a acutizat.

„Acum el se simte mai bine, dar nu știm cât va dura. În astfel de condiții, tratamentul complet e imposibil”, a spus Galina Tufechci pentru Newsmaker.

Cei șapte angajați ai liceelor „Orizont” au fost îndepărtați din Republica Moldova pe 6 septembrie, după ce Biroul de Migrație și Azil i-a declarat persoane non-grata, invocând motive ce țin de securitatea statului. Ulterior, organizația Amnesty International a făcut apel la Parlamentul Republicii Moldova și instanțele de resort, denunțând modul în care au fost îndepărtați cei șapte profesori turci, angajați ai liceelor „Orizont”. Cei de la Amnesty au afirmat că angajații SIS au comis mai multe încălcări, punând în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor. Procuratura Generală nu a identificat abateri în acțiunile angajaților Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal