*Acest material este sponsorizat

1200 de copii au participat la Orange #SuperCoders – cel mai grandios proiect de coding din Moldova

1200 de copii au participat la Orange #SuperCoders – cel mai grandios proiect de coding din Moldova

Educația digitală este interactivă și utilă. Asta au aflat cei 1200 de copii care au participat la a treia ediție #SuperCoders - cel mai grandios proiect de coding din Moldova. Prin această inițiativă, Orange continuă să ofere copiilor o perspectivă distractivă și educativă asupra valorii mediului digital, precum și să contribuie la dezvoltarea gândirii logice și abilităților analitice a celor mici.

Pe parcursul a două zile, în 30 de gimnazii și licee din 30 de localități din toată țara au fost organizate 60 de ateliere de programare gratuite. În cadrul acestora, copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani au învățat în doar câteva ore să animeze personaje și să dea viață unor povești, folosind platforma Scratch. Totodată, participanții au dezvoltat proiecte Code for the Planet Challenge, ilustrând prin joc probleme de mediu, precum încălzirea globală, consumul responsabil, reciclarea. Astfel, până pe 30 noiembrie curent, de la fiecare atelier va fi înaintat câte un proiect realizat de un singur participant sau de un grup de elevi. Dintre cele 60 de proiecte depuse, o comisie de experți independenți va selecta 20 cele mai ingenioase și inventive lucrări, autorii cărora vor fi premiați in cadrul unei ceremonii festive.

Vitalina Rusu, elevă în clasa a V-a, Liceul Teoretic Sculeni: „Sunt încântată că am venit aici. Am învățat multe lucruri și când voi fi mare, poate voi deveni programator care va face jocuri. Am făcut un program de coding, am făcut animație cu multă fantezie, logică, creativitate, foarte frumos”.


Serghei Avramov, elev la Gimnaziul „M. Tanasoglo",  Chirsova, Comrat: „SuperCoders dezvoltă gândirea, memoria. Trebuie să ai fantezie, gândire bună și să știi ce și cum funcționează. Am învățat să fac programare și pot inventa proiecte pentru oameni, cum ar fi cele de protejare a mediului, care vor sensibiliza oamenii să protejeze natura.

Atelierele de programare au fost ghidate de 30 de profesori, finalişti ai proiectului Burse de Excelență pentru profesori în IT al Fundației Orange Moldova, şi 30 de voluntari Orange Moldova.

Galina Scorțescu, profesoară de matematică și informatică, Liceul Teoretic Molești, finalistă a proiectului Burse de Excelență pentru profesori în IT al Fundației Orange Moldova: „Este o oportunitate pentru mai mulți copii din mai multe localități să facă cunoștință cu această platformă de creare a animațiilor. Le dezvoltă logica, creativitatea, simțul de observație. Copii sunt încântați și foarte activi. Mă bucur că #SuperCoders a ajuns și în localitatea noastră”.


Ana Gudiuma, voluntar Orange: „Este un proiect important al companiei Orange prin care ne implicăm în educația digitală a copiilor și sunt mândră că fac parte din acest proiect și pot să contribui și eu la educația tinerei generații. La #SuperCoders am descoperit copii setoși de a cunoaște cât mai multe, cu o fantezie bogată și un mare potențial”.

Atelierele #SuperCoders au fost organizate în 30 de localităţi: or. Cahul, s. Cotihana, s. Rădeni, s. Cîrnățenii Noi, Chișinău, s. Colonița, s. Hîrtop, s. Chirsova, s. Beșalma, s. Congaz (liceu), or. Comrat, s. Congaz (gimnaziu), s. Zgurița, s. Țarigrad, or. Drochia, s. Șuri, s. Molovata, or. Edineț, or. Fălești, or. Florești, s. Molești, s. Susleni, s. Chiperceni, s. Văratic, s. Răcăria, s. Șaptebani, or. Telenești, s. Scorțeni, s. Măgurele, s. Sculeni. Proiectul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare.


Olga RUSU, coordonator programe, Centrului de Informaţii Universitare: „Ne bucură faptul că proiectul Orange #SuperCoders devine tot mai popular în rândul copiilor din Moldova. În cadrul celei de-a treia ediții, alți 1200 de participanți au învățat cum să petreacă mai util și interactiv timpul în fața calculatorului. Totodată, prin intermediul componentei Code for the Planet challenge, au învățat să devină mai conștienți față de protecția mediului înconjurător”.Despre #SuperCoders

#SuperCoders este un proiect internaţional, dezvoltat de Grupul Orange, începând cu anul 2014. Proiectul reprezintă un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului, în 17 state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi Moldova. #SuperCoders a fost lansat în Republica Moldova în 2016, iar succesul acestuia a permis transformarea proiectului în unul de talie naţională.

1200 de copii au participat la Orange #SuperCoders – cel mai grandios proiect de coding din Moldova1200 de copii au participat la Orange #SuperCoders – cel mai grandios proiect de coding din Moldova1200 de copii au participat la Orange #SuperCoders – cel mai grandios proiect de coding din Moldova1200 de copii au participat la Orange #SuperCoders – cel mai grandios proiect de coding din Moldova1200 de copii au participat la Orange #SuperCoders – cel mai grandios proiect de coding din Moldova1200 de copii au participat la Orange #SuperCoders – cel mai grandios proiect de coding din Moldova1200 de copii au participat la Orange #SuperCoders – cel mai grandios proiect de coding din Moldova

P.

P.

Vezi și aceste știri
De Ziua Vinului, Poșta Moldovei pune în circulație seria de mărci poștale „Vinăriile Moldovei” (FOTO)

De Ziua Vinului, Poșta Moldovei pune în circulație seria de mărci poștale „Vinăriile Moldovei” (FOTO)

CSE a prelungit cu o lună valabilitatea autorizațiilor de mediu pentru activitatea Uzinei Metalurgice din Rîbnița (DOC)

CSE a prelungit cu o lună valabilitatea autorizațiilor de mediu pentru activitatea Uzinei Metalurgice din Rîbnița (DOC)

Alertă în România: Avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Sute de oameni evacuați din zonă și zeci de unități de tehnică în lucru

Alertă în România: Avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Sute de oameni evacuați din zonă și zeci de unități de tehnică în lucru

Advertoriale
„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gazul metan se scumpește cu cinci lei. Iată prețul afișat de Transautogaz și argumentul companiei
 • 2
  Trupele rusești din regiunea Liman au fost încercuite
 • 3
  Gazprom spune că are dreptul de a rupe contractul cu Moldova „în orice moment”
 • 4
  Mai multe explozii s-au produs la o bază aeriană din Crimeea (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.