*Acest material este sponsorizat

VIDEO. Modernizarea învățământului profesional tehnic în domeniul TIC deschide noi oportunități pentru profesori și elevi

VIDEO. Modernizarea învățământului profesional tehnic în domeniul TIC deschide noi oportunități pentru profesori și eleviUn proces educațional de calitate, ajustat cerințelor timpului și ale industriei, reprezintă premisa cea mai importantă și o bază solidă pentru o carieră de succes în orice domeniu. Învățământul profesional tehnic în domeniul TIC a beneficiat de susținerea Guvernului Austriei pentru a alinia conținuturile, programele și metodele de predare rigorilor și așteptărilor sectorului, oferind tinerilor posibilitatea de a dezvolta competențele atât de necesare pentru o carieră de succes.

Cu sprijinul financiar oferit de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare în cadrul Proiectului „Parteneriate pentru calitatea şi relevanța învățământului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova” au fost realizate inițiative majore de modernizare a proceselor educaționale, materializate în creșterea numărului de oportunități de care beneficiază tinerii înrolați în cadrul acestor instituții.

Alexander Karner, Șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece pentru Dezvoltare: „Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare susține educația vocațională deja de mulți ani. În 2012 Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare a decis să susțină învățământul pentru sectorul TIC. Intenția a fost de a adapta educația din domeniul TIC la necesitățile și rigorile pieței muncii. Am susținut modificarea curriculei, multiple instruiri pentru profesori. Pentru noi contează cel mai mult ca, într-un final, cei care pășesc în domeniul IT să aibă parte de instruirea adecvată și abilitățile practice pentru a-și construi un viitori.”

Peste 200 cadre didactice au beneficiat de programe de instruire în domeniile .NET Fundamentals, ASP.NET, CCNA, Cisco IT Essentials, Java, limbi moderne și au avut posibilitatea să profite de un transfer eficient de experiență și cunoștințe din partea cel mai buni experți și profesioniști IT. În rezultat, metodologia de predare și conținuturile cursurilor predate elevilor s-a îmbunătățit considerabil.

Rima Bezede, Preşedintele Centrului Educaţional PRO DIDACTICA, Director de Proiect: „S-a schimbat atitudinea cadrelor didactice și modalitatea de organizare a activităților. Curricula pe care le-am elaborat includeau acele sugestii metodologice care asigură un proces de instruire atractiv. O provocare mare a proiectului a fost să reușim să formăm cadrele didactice așa încât ele să țină pasul cu ritmul foarte rapid al schimbărilor din domeniu. Cele mai importante schimbări care pot fi observate cu ochiul liber țin anume de creșterea competenței cadrelor didactice.”

Managerii instituțiilor de învățământ și profesorii sunt cei care atestă schimbările pozitive și se arată foarte motivați de noile oportunități create.

Lucia Caraiman, Directoarea Școlii Nr. 5, mun. Bălți: „Odată cu implementarea proiectului susținut de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare a început o etapă nouă. Instrumentele, consumabilele, tehnica de calcul ce corespunde necesităților actuale contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și îl fac mai performant.”

Liuba Obadă, Director adjunct Instruire și Educație, Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale (CEITI): „Anterior elevii noștri aveau acasă tehnică mai performantă decât cea pe care puteam să le-o oferim în procesul educațional. În prezent deținem echipament destul de avansat și elevii sunt satisfăcuți de dotările tehnice disponibile. În același timp, formarea continuă a devenit o necesitate pentru profesori și programele la care au reușit să participe îi ajută să țină pasul cu timpul”.

Proiectul „Parteneriate pentru calitatea şi relevanţa învăţământului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova” este implementat de către Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC cu sprijinul Cooperării Austriece pentru Dezvoltare şi a Guvernului României. Iniţiativa a vizat modernizarea procesului de pregătire a specialiştilor TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor) în instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi dezvoltarea unei oferte educaţionale ajustate cerinţelor actuale ale industriei. Proiectul are o valoare totală de 694 mii Euro şi a fost implementat pe parcursul perioadei decembrie 2015 – noiembrie 2018.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Se dădeau drept angajați ai băncilor și sustrăgeau bani de pe card. Două persoane au fost reținute

Se dădeau drept angajați ai băncilor și sustrăgeau bani de pe card. Două persoane au fost reținute

Bilanțul Legii 2%: Moldovenii au redirecționat aproape 10 milioane de lei către ong-uri și entități religioase

Bilanțul Legii 2%: Moldovenii au redirecționat aproape 10 milioane de lei către ong-uri și entități religioase

Prețul maxim de referință la motorină continuă să crească. Iată plafonul stabilit de ANRE

Prețul maxim de referință la motorină continuă să crească. Iată plafonul stabilit de ANRE

Advertoriale
Generația Inteligenței Financiare: Cum înțeleg copiii finanțele și gestionarea lor (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Cum înțeleg copiii finanțele și gestionarea lor (VIDEO)

Ce găsești toamna asta la expozițiile MOLDAGROTECH și FARMER 2021 și unde se vor ține acestea (VIDEO)

Ce găsești toamna asta la expozițiile MOLDAGROTECH și FARMER 2021 și unde se vor ține acestea (VIDEO)

Tot ce trebuie să știi despre serviciile de închiriere auto în Republica Moldova

Tot ce trebuie să știi despre serviciile de închiriere auto în Republica Moldova

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Titlurile din presa străină despre dezvăluirea Nataliei Morari: De la „revelația șocantă” la „declarația care a adus furtună”
 • 2
  SUA a donat Armatei Naționale echipamente militare în valoare de 5.000.000 de dolari
 • 3
  Comunismul și bancurile: Sistemul politic cu cele mai multe glume în meniu
 • 4
  Primele date de la alegerile din Germania: Exit-pollurile indică o victorie la limită a social-democraților de centru-stânga
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.