VIDEO. Modernizarea învățământului profesional tehnic în domeniul TIC deschide noi oportunități pentru profesori și elevi

VIDEO. Modernizarea învățământului profesional tehnic în domeniul TIC deschide noi oportunități pentru profesori și elevi

Un proces educațional de calitate, ajustat cerințelor timpului și ale industriei, reprezintă premisa cea mai importantă și o bază solidă pentru o carieră de succes în orice domeniu. Învățământul profesional tehnic în domeniul TIC a beneficiat de susținerea Guvernului Austriei pentru a alinia conținuturile, programele și metodele de predare rigorilor și așteptărilor sectorului, oferind tinerilor posibilitatea de a dezvolta competențele atât de necesare pentru o carieră de succes.

Cu sprijinul financiar oferit de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare în cadrul Proiectului „Parteneriate pentru calitatea şi relevanța învățământului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova” au fost realizate inițiative majore de modernizare a proceselor educaționale, materializate în creșterea numărului de oportunități de care beneficiază tinerii înrolați în cadrul acestor instituții.

Alexander Karner, Șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece pentru Dezvoltare: „Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare susține educația vocațională deja de mulți ani. În 2012 Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare a decis să susțină învățământul pentru sectorul TIC. Intenția a fost de a adapta educația din domeniul TIC la necesitățile și rigorile pieței muncii. Am susținut modificarea curriculei, multiple instruiri pentru profesori. Pentru noi contează cel mai mult ca, într-un final, cei care pășesc în domeniul IT să aibă parte de instruirea adecvată și abilitățile practice pentru a-și construi un viitori.”

Publicitate

Peste 200 cadre didactice au beneficiat de programe de instruire în domeniile .NET Fundamentals, ASP.NET, CCNA, Cisco IT Essentials, Java, limbi moderne și au avut posibilitatea să profite de un transfer eficient de experiență și cunoștințe din partea cel mai buni experți și profesioniști IT. În rezultat, metodologia de predare și conținuturile cursurilor predate elevilor s-a îmbunătățit considerabil.

Rima Bezede, Preşedintele Centrului Educaţional PRO DIDACTICA, Director de Proiect: „S-a schimbat atitudinea cadrelor didactice și modalitatea de organizare a activităților. Curricula pe care le-am elaborat includeau acele sugestii metodologice care asigură un proces de instruire atractiv. O provocare mare a proiectului a fost să reușim să formăm cadrele didactice așa încât ele să țină pasul cu ritmul foarte rapid al schimbărilor din domeniu. Cele mai importante schimbări care pot fi observate cu ochiul liber țin anume de creșterea competenței cadrelor didactice.”

Managerii instituțiilor de învățământ și profesorii sunt cei care atestă schimbările pozitive și se arată foarte motivați de noile oportunități create.

Lucia Caraiman, Directoarea Școlii Nr. 5, mun. Bălți: „Odată cu implementarea proiectului susținut de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare a început o etapă nouă. Instrumentele, consumabilele, tehnica de calcul ce corespunde necesităților actuale contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și îl fac mai performant.”

Liuba Obadă, Director adjunct Instruire și Educație, Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale (CEITI): „Anterior elevii noștri aveau acasă tehnică mai performantă decât cea pe care puteam să le-o oferim în procesul educațional. În prezent deținem echipament destul de avansat și elevii sunt satisfăcuți de dotările tehnice disponibile. În același timp, formarea continuă a devenit o necesitate pentru profesori și programele la care au reușit să participe îi ajută să țină pasul cu timpul”.

Proiectul „Parteneriate pentru calitatea şi relevanţa învăţământului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova” este implementat de către Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC cu sprijinul Cooperării Austriece pentru Dezvoltare şi a Guvernului României. Iniţiativa a vizat modernizarea procesului de pregătire a specialiştilor TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor) în instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi dezvoltarea unei oferte educaţionale ajustate cerinţelor actuale ale industriei. Proiectul are o valoare totală de 694 mii Euro şi a fost implementat pe parcursul perioadei decembrie 2015 – noiembrie 2018.

P.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal