Anatol Țăranu: „Actualul Parlament nu a creat condițiile ca să pună punct perioadei de tranziție continuă a RM”

Istoricul a afirmat că democrația moldovenească rămâne influențată de trecutul sovietic, iar elementul sovietismului nu a fost scos din viața politică a RM nici până în ziua de astăzi.

El a mai spus că „traseismul politic, în asemenea proporții cum a fost în această legislatură, niciodată nu a avut loc”.

În opinia lui Anatol Țăranu, Legislativul XX a confirmat faptul că actul dezbaterii parlamentare în Republica Moldova este profund formal, iar „Parlamentul doar ștampilează legile intr-un mod mecanic”.  

„Societatea moldovenească e profund paternalistă. Pentru un asemenea tip de cultură, mai mult convine republica prezidențială în care este un tătuc. Oamenii mai bine înțeleg un astfel de regim. Parlamentarismul nu se potrivește cu starea generala a societății”, a spus Țăranu. 


Alexandru Solcan: „Parlamentul XX, în buna parte, și-a îndeplinit sarcinile și obiectivele care stăteau în fața țării, ținând cont de contexte și provocări”

În opinia decanului FRIȘPA, Parlamentul a reușit să depășească situația complicată în care s-a pomenit Republica Moldova din cauza fraudei bancare și a războiului hibrid care are loc pe plan internațional. „Astăzi putem vorbi de o creștere economică, de stabiliatatea financiara economica”, a afirmat Solcan. Potrivit acestuia, într-o societate plurală, cum este cea din Republica Moldova, nu poate exista un sistem prezidențial. Totodată, Solcan a spus că partidele politice nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor pe care le au cetățenii. În acest context, Solcan a spus că schimbarea sistemului electoral este o mare realizare a acestui Parlament, întrucât mai mulți deputați vor fi aleși din partea locuitorilor circumscripțiilor unionominale. La capitolul eșecuri, Solcan a menționat faptul că sintagma „integrarea europeană” nu a fost introdusă în Constituție.


Igor Boțan: „Avem o republică prezidențială de facto”

„Din punct de vedere al Constituției, noi avem o republică parlamentară. De fapt, noi avem o republică prezidențială informală pentru că toate mesajele importante vin din afară și sunt anunțate de un ldier de partid care nu deține funcții publice. Acum, marea întrebare e dacă trecem de la un regim prezidențial de facto la un regim prezidențial de jure”, a spus analistul politic Igor Boțan.


Victor Juc: „În ultima instanță, Parlamentul XX are multe aspecte pozitive, dar are și multe aspecte negative, multe ratări. Istoria va pune totul pe cântar”

În discursul său, specialist în științe politice Victor Juc și-a exprimat următoarele gânduri:

Parlamentul XX va intra în istorie ca unul care s-a reformatat foarte mult. Unele fracțiuni care întruneau un număr mai mic de deputați după alegerile din 2014, s-au extins foarte mult. Au fost formalizate grupurile parlamentare, ceea ce nu am avut până în prezent. Aceste grupuri au fost practic egalate in drepturi cu fracțiunile parlamentare. 

Trebuie să facem o distincție clară în activitatea deputaților atunci când sunt filmați, pe de o parte, și atunci când ei sunt departe de camerele video, pe de alta parte. În primul caz, există o aparentă luptă acerbă între deputați. În lipsa camerelor video, după ce s-au încheiat ședințele, se atestă interese comune dintre deputați grupați in diferite fracțiuni. 

Lipsa de comunicare este o expresie a culturii politice. 

Elita politica are o cultură parohiala, etatistă. În Republica Moldova se alege egalitatea în detrimentul libertății. 


Ștefan Gligor: „Parlamentul XX este acel Parlament care a reușit sa anihileze conceptul suveranității pentru prima dată”

În opinia expertului în politici publice, Ștefan Gligor, activitatea Parlamentului trebuie privita prin prisma articolului 2 din Constituție, care spune: „Suveranitatea naționala aparține poporului”, dar și prin prisma articolului 339 din Codul Penal, „uzurparea puterii în stat”. 

„Pentru prima dată în istorie, avem un parlament care a trădat conceptul suveranității, care nu și-a onorat promisiunile din campania electorală, care a activat în interesul unui grup restrâns de persoane”, a exclamat Gligor. 


De menționat că actualul Parlament, cel de legislatura a XX-a, își încheie mandatul la 30 noiembrie 2018. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!