Președintele Uniunii Avocaților reacționează în legătură cu dosarul penal în care este vizat

Președintele Uniunii Avocaților reacționează în legătură cu dosarul penal în care este vizat

Președintele Uniunii Avocaților din R. Moldova (UARM), Emanoil Ploșnița, a venit cu o reacție după ce presa a scris despre dosarul penal în care este vizat. Într-o scrisoare deschisă publicată de site-ul UARM, Ploșnița le solicită avocaților să-și expună punctul de vedere cu privire la faptul dacă ar trebui să nu să-și dea demisia din funcție. Totodată, acesta declară că este ținta unei campanii de denigrare din partea unui grup care dorește să-i discrediteze activitatea.

Potrivit lui Emanoil Ploșnița, din momentul în care a fost ales președinte al UARM, în octombrie 2017, „s-au început problemele personale sub formă de atacuri și chiar urmărire penală”.

Ploșnița spune că unii colegi avocați profită de „neplăcerea” sa pentru a-l ataca. „Unii chiar mă cheamă să-mi dau demisia, deși eu mă consider complet nevinovat”, a scris acesta în adresarea sa publică.

Publicitate

„Fiind mandatat în calitatea de Președinte al Uniunii Avocaților, am avut permanent o poziție corectă și combativă în procesul de colaborare cu alte autorități publice. Lucru care nu a plăcut „cuiva” sau a deranjat pe „cineva”.

Convins de importanța supremației legii și respectării drepturilor omului, nu am făcut altceva decât să respect aceste valori. Însă, cu regret, justiția moldovenească, înțelege a subjuga aceste valori și persoanele care le respectă și sunt nevinovate, normelor punitive. Eu nu sunt vinovat cu nimic și am muncit cinstit.

Denunț, ceea ce numim „provocare premeditată de o rețea care dorește să discrediteze activitatea Președintelui Uniunii Avocaților” îndreptată spre a submina procesul de dezvoltare și afirmare, pe plan național și internațional, a Uniunii Avocaților din Republica Moldova”, declară Emanoil Ploșnița.

Amintim că preşedintele UARM este învinuit că, prin intermediul unei companii la care figurează în calitate de administrator ar fi încercat să obţină dreptul de proprietate asupra unui teren din centrul capitalei. Dosarul penal pe numele şefului Uniunii are la bază un litigiu care durează de peste 15 ani.

La solicitarea Ziarului de Gardă, Procuratura Anticorupţie (PA) a informat că dosarul penal în care figurează numele lui Emanoil Ploşniţă a fost pornit, iniţial, de către Procuratura Generală (PG) la 20 octombrie 2017, ulterior fiind transmis, după competenţă, PA, care l-a conexat cu o altă cauză penală pornită pe faptul tentativei la escrocherie la 10 iulie 2018.

Emanoil Ploșniță a devenit președinte a Uniunii Avocaților în octombrie 2017. În iunie 2018, acesta declara pentru Europa Liberă că nu există voință politică pentru reformarea justiției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal