
JOC. Toaletele școlare VS. „Drumuri bune pentru Moldova”. Ghicește cum s-au împărțit banii în bugetul de stat pentru 2019
Deputații au votat astăzi, în lectură finală, bugetul de stat pentru anul 2019. De la tribuna Parlamentului s-au citit date seci despre cheltuieli, venituri, deficit și datoria de stat. Printre solduri, granturi și procente, reporterii AGORA au decis să extragă din documentul de peste 200 de pagini cele mai grăitoare comparații. Astfel, din materialul de mai jos veți putea afla cât oferă statul pentru mega-proiectul democraților „Drumuri bune pentru Moldova”, cât pentru Sănătate, combaterea corupției și toalete școlare. Până însă a citit textul vă propunem să treceți un joc și să vedeți dacă puteți ghici pentru ce dă statul nostru mai mulți bani.
・
Am selectat zece poziții din bugetul de stat și vă propunem, în jocul de mai jos, să ghiciți câți bani s-au dus pentru un domeniu sau altul. Vă sugerăm să treceți jocul îninte de a citi textul. Dacă jocul nu se deschide în pagină, îl puteți accesa aici.
about:blank
Lista curiozităților din Bugetul de Stat 2019
- Partidele politice vor încasa, din bugetul de stat, 40 de milioane de lei, în 2019. Pentru comparație, pentru formarea profesională a dascălilor se va oferi nici 29 de milioane de lei.
- Mobilierul școlar și dotarea laboratoarelor în școli se cumpără dintr-un împrumut al Băncii Mondiale. Pentru mobilă se oferă 14,1 milioane de lei, pentru laboratoare – 3 milioane de lei. Pentru comparație, contribuția statului la construcția Arenei Chișinău se oferă direct din bugetul de stat. Anul acesta, statul a plătit deja 100 de milioane de lei, iar în 2019 mai contribuie cu încă 100 de milioane.
- Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este unul dintre puținele ministere care va primi mai puțin în 2019 decât anul acesta. Alocațiile vor fi cu 178 de milioane de lei mai mici decât în anul 2018.
- Poliția, mai bogată decât Educația. Ministerul Afacerilor Interne va încasa mai mulți bani din buget decât Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Pentru 2019, MAI ridică 2,8 miliarde, iar MECC – 2,7. O discrepanță de peste 100 de milioane s-a atestat și în 2018.
Autor:
- Statul va economisi niște bani și în lupta împotriva corupției. CNA va primi mai puțini bani în 2019. Anul acesta, Centrul va primi puțin peste 121 de milioane de lei, sau cu 12 milioane de lei mai puțin decât în 2018. Mai puțin primește și Procuratura Generală, cu aproape 2 milioane mai puțin.- Se pare însă că ultimele evenimente se reflectă pozitiv în bugetul atât al SIS, cât și al SPPS. Ambele instituții primesc majorări în 2019. La SIS, bugetul crește cu circa 3 milioane de lei, iar la SPPS creșterea e și mai spectaculoasă – 127 de milioane în loc de 117 milioane.- V-ați gândit vreodată cât primește televiziunea publică anual? În 2019, Teleradio Moldova va primi 122,5 milioane de lei din bugetul de stat, cu 400.000 de lei mai mult decât în 2018.
- Moldova cheltuiește 35 milioane de lei pentru colectarea și distrugerea deșeurilor și 10 milioane de lei pentru protecția biodiversității. Aproape tot atâta – 9,7 milioane - costă întreținerea clădirii președinției timp de un an.
Autor:
- În 2019, din bugetul de stat se alocă bani pentru construcția a patru heliporturi, câte 1,3 milioane de lei fiecare. Unul ar urma să fie construit la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga, altul la Detaşamentul Salvatori şi Pompieri sec. Botanica, unul la Bălți și altul la Cahul.
- La anul, statul se pregătește de recensământ. Pentru pregătirea lui și pentru recensământul general agriciol se oferă 3,2 milioane.- Mega-proiectul democraților, „Drumuri bune pentru Moldova”, are un buget de 950 de milioane de lei, în 2019. La altă extremă este dotarea școlilor cu toalete dar și construcția lor. În asta se învestesc doar cinci milioane de lei, din Fondul de Investiții Sociale din Moldova.- Bursele elevilor din instituțiile de învățământ au suma de 280 de milioane de lei și sunt trecute la compartimentul „Alocații reduse”.- Statul își propune să mărească cu 50(!) de lei indemnizația pentru creșterea gemenilor.
Din datele oficiale oferite de guvernare aflăm că veniturile bugetului de stat pe anul 2019 sunt în creștere față de cel curent cu 14,1 la sută. Tot din comunicatul Parlamentului aflăm că în 2019 se dau mai mulți bani pentru protecția socială, educație și economie.