Cutiile statului pentru nou născuți, afacerea partenerilor Fundației „Edelweiss”

Cutiile statului pentru nou născuți, afacerea partenerilor Fundației „Edelweiss”
Foto: prime.md

Publicația Periodică „Revista Odorașul”, care aparține soției lui Victor Osipov, fost consilier al liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, actualul ambasador al R. Moldova în Austria, va aproviziona, în următoarea lună, maternitățile cu bunuri de primă necesitate pentru nou născuți. Asta după ce a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății. SRL-ul deține revista cu același nume, fiind implicat anterior și în campania similară „O nouă viață”, implementată de Fundația „Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc, relatează Ziarul de Gardă.

1,9 milioane de lei vor intra în conturile companiei, pentru livrarea a 2.842 de cutii cu produse pentru nou-născuți. Firma a anunțat în oferta depusă la licitație că va cumpăra bunurile de la mai mulți agenți economici. Unii au furnizat anterior produse pentru campania Fundației „Edelweiss”, în timp ce alți agenți economici susțin că nu vor putea participa la program sau că au fost excluși din joc după derularea licitației și anunțarea câștigătorului.

Patru oferte și un câștigător: Revista Odoraș

În iulie 2016, Fundația „Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc lansa un proiect social întitulat „O nouă viaţă” și demara distribuţia unor cutii cu produse pentru nou-născuţi la maternitatea Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău. Ulterior, proiectul s-a extins în mai multe maternități, iar în octombrie 2018, Guvernul anunța că a preluat proiectul Fundației lui Plahotniuc și a decis să-l implementeze în toate maternitățile. În realitate, Guvernul a preluat nu doar proiectul, ci și o parte din SRL-urile implicate în el, care vor fi alimentate acum din bani publici.

Programul „O nouă viață” va demara oficial la 1 decembrie 2018. În acest sens, la început de noiembrie 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunța inițierea unei licitații publice în valoare de 4,7 milioane de lei pentru procurarea seturilor de produse pentru nou-născuți. ZdG atenționa atunci opinia publică despre faptul că acel caiet de sarcini pentru achiziții lăsa loc de interpretări. Printre altele, acesta prevedea că, pentru a participa la concurs, ofertanții trebuiau să aibă în stoc 2.842 de unități ale produsului solicitat, care urmărea să fie distribuit în maternități pe parcurs de decembrie. Ofertele au fost depuse în perioada 7-15 noiembrie 2018.

MSMPS a comunicat că, la concurs, au fost depuse patru oferte, fără a se indica și numele participanților. „Oferta cu prețul cel mai mic a fost selectată pentru furnizarea bunurilor în cadrul campaniei. Câștigătoare este „PP Revista Odorașul” SRL”, a informat Ministerul.

Relațiile dintre Osipov, PD, Edelweiss și Odoraș

„PP Revista Odorașul” SRL, care deține revista pentru copii cu același nume, aparține Dorinei Osipov, soția lui Victor Osipov, actualul ambasador al R. Moldova în Austria. Anterior, acesta a avut tangență cu Partidul Democrat din Moldova (PDM). La alegerile parlamentare din 2014, Osipov a fost managerul campaniei electorale a PDM, iar ulterior, consilier al președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc și vicepremier pentru reintegrare în Guvernele Gaburici și Streleț.

Și între „Odoraș” și „Edelweiss” există legături strânse. În 2014, cele două entități au organizat împreună un eveniment de Crăciun. Atunci, Fundația a oferit la trei familii aparate electrocasnice. Colaborarea între „Odoraș” cu „Edelweiss” a continuat, în ultimii ani fiind organizate mai multe evenimente comune, unele finanțate de Fundația lui Plahotniuc. Din octombrie 2016, fundația „Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc apare în calitate de partener general la evenimentul „Șezătoarea mamelor”, unde au loc dezbateri despre sănătatea copiilor. Totodată, unii participanți la eveniment primesc și cunoscuta cutie cu produse pentru nou-născuți de la „Edelweiss”. Printre produsele de primă necesitate din cutiile „O nouă viață” este și câte un număr al revistei „Odoraș”. Au fost cazuri când unele cutii ale Fundației erau distribuite chiar de către reprezentanții revistei.


Dorina Osipov (dreapta) la un eveniment al Revistei Odoraș, în timp ce oferă unei tinere însărcinate o cutie cu produse pentru nou-născuți din partea Fundației Edelweiss

Larisa Tutunaru, administratoarea companiei „Revista Odorașul” SRL, a confirmat că firma pe care o conduce a câștigat licitația organizată de MSMPS, dar a negat că legăturile familiei Osipov cu PDM ar fi avut vreo influență asupra rezultatului final al licitației. Ulterior, aceasta a întrerupt convorbirea pe motiv că ar fi așteptată la o ședință, doar că nu a mai răspuns la telefon sau la mesaje nici a doua zi. Într-un final, a cerut să-i fie trimise în scris întrebările.

Citiți continuarea AICI.

Vezi și aceste știri
Bilanț mondial: A fost atins pragul de 7 milioane de cazuri de infecție cu COVID-19 în întreaga lume

Bilanț mondial: A fost atins pragul de 7 milioane de cazuri de infecție cu COVID-19 în întreaga lume

Madagascar: Ministrul Educației dat afară pentru o comandă de acadele în sumă de 2 milioane de dolari

Madagascar: Ministrul Educației dat afară pentru o comandă de acadele în sumă de 2 milioane de dolari

Strășeni: Încă un raion ce interzice accesul în cimitire în zilele de duminică și luni (DOC)

Strășeni: Încă un raion ce interzice accesul în cimitire în zilele de duminică și luni (DOC)

Advertoriale
„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Jocuri, cărți și echipamente sportive pentru perioada estivală! Vezi câți copii vor...
 • Cum a întâmpinat pandemia brandul autohton „Mallena”, povestește fondatoarea Elena Grosu...
Cele mai populare
 • 1
  Mitropolitul Moldovei a mers în satul de baștină al lui Dodon, ca să sfințească fântâna și răstignirea (FOTO, VIDEO)
 • 2
  O femeie din Sîngerei, mamă a opt copii, și-a deschis propria afacere la 62 de ani
 • 3
  Cum vor activa centrele comerciale din Chișinău
 • 4
  Bilanț record: Alte 264 de cazuri de coronavirus. Încă trei persoane au murit
Autentificare
Creează cont