Octavian Armașu este noul guvernator al Băncii Naționale. Parlamentul i-a aprobat candidatura

Octavian Armașu este noul guvernator al Băncii Naționale. Parlamentul i-a aprobat candidatura

Actualul ministru al Finanțelor, Octavian Armașu, trece în fotoliul de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Candidatura acestuia a fost propusă astăzi de președintele Parlamentului, Andrian Candu, și a fost aprobată de majoritatea parlamentară, formată din democrați și popular-europeni.

„Potrivit legii cu privire la BNM, art. 23, al. 3, președintele Parlamentului propune plenului Parlamentului candidatul pentru funcția de guvernator. Termenul mandatului este de 7 ani. Se propune ca începând cu data de 30 noiembrie 2018 să înceapă acest mandat. Bineînțeles că hotărârea intră în vigoare la data adoptării. Îl cunoașteți, actualul încă ministru al Finanțelor”, a declarat șeful Legislativului Andrian Candu.

„Recent, Parlamentul European a aprobat raportul rezoluției privind Republica Moldova. În această rezoluție s-a făcut constatarea că primul și al doilea raport Kroll ar trebui publicate intergral. Dvs, fiind numit în funcția de guvernator al BNM, când veți asigura publicarea celui de-al doilea raport?”, a întrebat deputatul PLDM Iurie Țap.

Publicitate

„Fără a intra în discuții privind oportunitatea publicării acestui raport, voi spune că raportul nu este la BNM, din câte cunosc eu, el a fost preluat de procuratură”, a spus Octavian Armașu.

„În aceeași rezoluție, Parlamentul European spunea că ia act de strategia privind recuperarea activelor furate, adoptată de autorități, dar constată că ancheta în acest caz a fost realizată într-un mod ineficace. Ce veți întreprinde, fiind în funcția de guvernator, pentru a urgenta investigarea respectivă așa cum o cere și Parlamentul European?”, a insistat Iurie Țap.

„Din câte cunosc, BNM nu este un organ de anchetă. Aceste atribuții aparțin procuraturii, care a publicat strategia de recuperare a bunurilor fraudate din bănci. BNM are un anumit rol în anumite procese. Mie îmi trebuie să evaluez la ce etapă ne aflăm. BNM, până în ziua de azi, și-a îndeplinit toate atribuțiile sale în acest proces”, a declarat Octavian Armașu.

„Nu e o surpriză pentru nimeni candidatura dvs. O persoană mai loială guvernării era imposibil de găsit. Care calități și pagini din experiența dvs vă recomandă la această funcția foarte importantă?”, a întrebat liberal democrata Maria Ciobanu.

„Experiența mea din finanțe, pe care o am și în domeniul corporativ, și în domeniul finanțelor publice. Fiind în funcția de ministru al Finanțelor, vreau să vă asigur că am avut posibilitatea să fiu implicat în agenda de reforme din domeniul financiar-bancar. Cunosc bine agenda de reformă lansată de BNM, prioritățile și care sunt cele mai importante provocări. Cred că asta mă va ajuta să mă lansez în această funcție rapid și eficient”, a spus Armașu.

„Sper că dvs nu veți contribui cu experiența pe care o aveți la alte scheme ca furtul miliardului”, a adăugat Maria Ciobanu.

„Nu vă faceți griji, fiindcă PLDM a fost la guvernare când au avut loc acele scheme. Așa cum PLDM nu va mai fi la guvernare, nu are cum să se întâmple”, a menționat democratul Andrian Candu.

Octavian Armașu va prelua funcția deținută până acum de Sergiu Cioclea. Fostul guvernator al BNM a anunțat că demisionează din motive profesionale, dar și personale. Acesta a spus, ulterior, că își va continua cariera „independentă de sfera publică sau politică din Republica Moldova”.

Octavian Armașu a venit în funcția de ministru al Finanțelor din domeniul privat. Anterior, a activat în calitate de director financiar al companiei Sudzucker Moldova. De asemenea, acesta se numără printre funcționarii cu cele mai mari terenuri agricole. Suprafața terenurilor deținute de Armașu se ridica, în 2017, la 77 de hectare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal