La Chișinău a fost lansată prima aplicație on-line de testare HIV

La Chișinău a fost lansată prima aplicație on-line de testare HIV

Campania de prevenire HIV din acest an vine cu o noutate: lansarea aplicației on-line „HIV-Test”, dezvoltată în premieră pentru Republica Moldova. Aceasta permite fiecărui doritor să treacă testul HIV. Ea poate fi descărcată gratis în telefon și, în baza răspunsurilor la întrebările predefinite, sunt identificate riscurile de infectare cu HIV și localizate cel mai apropiat punct/puncte de testare.

„Obligaţiunea noastră a tuturor, recunoscând valoarea supremă a vieții şi mergând în pas cu tehnologiile moderne, este să intensificăm eforturile şi să creștem eficiența activităţilor noastre. Aplicaţia on-line „HIV-Test” răspunde acestor cerinţe”, spune Ruslan Poverga, Director Executiv, A.O. „Inițiativa Pozitivă”.

În cadrul campaniei au fost prezentate şi rezultatele cercetării „Indexul Stigma" realizate de realizate de persoanele care trăiesc cu HIV. Potrivit cercetării, patru din zece persoane ce trăiesc cu HIV raportează experiențe de tratamente discriminatorii în ultimele 12 luni, cel mai des acestea având forma unor insulte. Patru din zece persoane spun că statutul lor a fost dezvăluit persoanelor terțe, cel mai des aceasta întâmplându-se în sistemul medical, în familie sau comunitate. Practic fiecare persoană chestionată se auto-stigmatizează, trăind sentimente de învinovățire proprie, de rușine, subapreciere. De asemenea, 6,6% din respondenți au recunoscut tendințele de suicid. În cazuri unitare se raportează despre faptul că persoanele au pierdut locul de muncă sau venituri considerabile din cauza statutului.

Publicitate

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2018, în Republica Moldova se va desfășura campania socială „Te privește! Privește pe fiecare!”, cu sloganul: „Cunoaște-ți statutul HIV!”. În cadrul campaniei vor fi organizate activități de informare şi comunicare în toate raioanele țării, mass media şi on-line media. De asemenea, se vor crea condiții de testare confidențială, gratuită, sigură în această perioadă, disponibilă în locuri publice în majoritatea localităților țării.

În perioada ianuarie – octombrie curent au fost confirmate 752 cazuri noi cu HIV. Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal