
„Este Unirea un proiect realizabil?” Răspunsul ambasadorului României, Daniel Ioniță
Potrivit ambasadorului României în Republica Moldova, Unirea celor două maluri ale Prutului se poate realiza prin acțiunile bilaterale desfășurate de cele două state. „Eu cred că Unirea respectivă se poate face pe zi ce trece prin proiectele pe care le avem”, a spus Daniel Ioniță în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la Pro TV Chișinău.
・
„Eu cred că Unirea respectivă se poate face pe zi ce trece prin proiectele pe care le avem. Să ne amintim că în timpul primului război mondial am avut un Guvern în exil. România a renăscut în propria sa cenușă. Pot să vă asigur că proiectul la care România ține și singurul proiect pe care România îl susține este unirea eforturilor. Eu cred că drumul spre Europa este singurul drum care poate să asigure prosperitatea cetățeanului și un trai mai bun”, a declarat ambasadorul României la Chișinău.
„Drumul către Europa nu poate fi neglijat de nicio forță politică din Republica Moldova. În momentul de față, dacă vă uitați la modul în care este direcționat fluxul economic al R. Moldova, acest flux merge spre Uniunea Europeană. Mă aștept să înregistrăm cifre record. Din punct de vedere al afacerilor, R. Moldova este conectată cu UE. Credeți că ar mai fi atât de simplu să cetățenii din Republica Moldova, să accepte în viitor că gata s-a terminat cu această posibilitate de a face Crăciunul la Viena?”, a mai spus Daniel Ioniță.
Întrebat de ce nu a propus ca anul 2018 să fie declarat „Anul Unirii” în Republica Moldova, premierul Pavel Filip a declarat că preferă să nu se axeze pe „declarații și vorbe goale”, dar pe acțiuni și proiecte concrete”. În cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, Filip s-a arătat recunoscător părții românește pentru toate proiectele derulate în comun cu R. Moldova, transmițând gratitudine și pentru proiectul construcției autostrăzii de pe teritoriul României, care va ajunge până la Ungheni, la frontiera cu Republica Moldova.