Cetățenia prin „investiții” în vizor: Cum arată profilul străinilor care și-ar dori să dea bani pentru a locui în Moldova

Cetățenia prin „investiții” în vizor: Cum arată profilul străinilor care și-ar dori să dea bani pentru a locui în Moldova
Foto: mold-stree.com

Republica Moldova este foarte atractivă pentru străini, și chiar cetățenii americani ar putea fi interesați să obțină cetățenia țării noastre. Declarații în acest sens au fost făcute de către reprezentanții consorțiumului de companii angajate de către autoritățile de la Chișinău să gestioneze programul de obținere a cetățeniei prin investiții. Jurnaliștii de la NewsMaker au realizat un interviu cu conducerea companiei Henley&Partners. Potrivit lor, principalii pretendenți la cetățenia moldovenească sunt persoanele înstărite care, însă, nu au încredere pe termen lung în stabilitatea economică sau politică a țării din care provin.

 „Nu sunt oligarhi ruși cu bani grei în buzunare și cu relații politice. Evident, viitorii participanți ai programului sunt oameni înstăriți, care din motive personale vor să-și îmbunătățească posibilitățile de promovare în lume. De exemplu, oameni din Africa de Sud. Să zicem că un locuitor din această țară are acolo o familie, are afaceri, un magazin sau un restaurant, are casă și bani, dar nu este sigur că își dorește să trăiască în această țară în următorii 15 ani. Nu este sigur că își dorește să-și crească urmașii în această țară. Cu pașaportul oferit de către Africa de Sud este complicat să călătorească sau să-și găsească un loc de muncă în străinătate. Anume din acest motiv o familie din Africa de Sud și-ar dori să investească în Moldova și să primească cetățenia acestei țări. Astfel, oamenii vor obține posibilitatea de a călători în Europa, de a se muta cu traiul mai aproape de Europa și de a se asigura cu o a doua cetățenie”, explică președintele companiei Henley&Partners, Cristian Calin.

Reprezentantul companiei precizează că la cetățenia Republicii Moldova pot pretinde oameni care nu au încredere pe termen lung în stabilitatea economică și politică a țării din care vin.

„Poate fi vorba de cetățeni americani care vor să viziteze țări din Orientul Apropiat, dar nu pot face acest lucru cu pașaportul SUA din cauza pericolelor de terorism”, adaugă Calin.

Totodată, responsabilul de Relații Publice a aceleiași companii adaugă că cei mai mulți dintre cei care vor cumpăra cetățenia Republicii Moldova sunt antreprenori:

 „Ei și-au clădit afaceri de succes în țările de baștină și caută posibilități pentru investiții. Asemenea țări precum Moldova creează programe pentru oferirea cetățeniei prin intermediul investițiilor pentru că sunt interesate să atragă investitori care văd potențial în această țară.”

 Cristian Calin a adăugat că deși nu face parte din Uniunea Europeană, Moldova are destule mreje pentru a atrage aici potențialii investitori:

„Trebuie să fie luate în calcul particulartățile fiecărei țări în parte, dar și locul acesteia pe arena internațională. Sigur că Moldova nu este Austria, dar ea poate fi comparată cu Montenegro. La fel ca și Montenegro, Moldova este o țară europeană care nu a intrat în Uniunea Europeană. Totuși, nu face să comparăm Moldova cu Malta sau cu Cipru. Totul depinde de ceea ce caută potențialii investitori”.

 Potrivit specialistului, dacă un aplicant pentru cetățenie are nevoie de pașaport al Uniunii Europene, atunci el trebuie să meargă în Austria, Cipru sau Malta. Totuși, Calin subliniază că cei mai mulți dintre cei care primesc cetățenie în schimbul investițiilor sunt interesați să dezvolte o activitate în acea țară. Iar când e vorba de investițiții, e mai bine să fii cetățean al acelei țări.

 „Pentru investitorii străini, care vor să devină cetățeni moldoveni, aici sunt o mulțime de oportunități. Din punctul meu de vedere acestea sunt cele mai mari privilegii, fără să mai punem în calcul regimul fără vize cu Uniunea Europeană”, explică specialistul.

Cât despre decizia autorităților moldovenești de a desemna anume consorțiumul MIC Holding și Henley&Partners responsabil să gestioneze programul de obținere a cetățeniei prin investiții, Calin dă asigurări că procedura a fost cât se poate de transparentă:

„Am participat la tender în calitate de specialiști în realizarea programelor de obținere a cetățeniei prin intermediul investițiilor. De la noi s-a cerut toată informația care ține de expertize, poziționare și promovare, strategii. Noi suntem un lider internațional în acest domeniu. La tender a mai participat cel puțin încă un consorțium. Sunt convins că autoritățile au publicat aceste informații”.

La 31 mai curent, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la legea cetățeniei „prin investiții”. Conform acestora, numele și prenumele persoanelor care vor deveni cetățeni ai Republicii Moldova vor fi secretizate, adică nu vor mai fi publicate în Monitorul Oficial odată cu decretul de acordare a cetățeniei. De asemenea, potrivit noilor amendamente, este exclusă limitarea la cinci mii de cetățenii acordate. Mai exact, limita de cinci mii va fi aplicată doar pentru solicitanții principali, nu și pentru membrii familiilor lor.

Vezi și aceste știri
10 judecători, promovați de CSM până la atingerea plafonului de vârstă

10 judecători, promovați de CSM până la atingerea plafonului de vârstă

România: Lista țărilor din „zona verde”, actualizată. Cine are acces pe teritoriul țării, fără izolare

România: Lista țărilor din „zona verde”, actualizată. Cine are acces pe teritoriul țării, fără izolare

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis alerta pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis alerta pentru ciuma bubonică

Advertoriale
Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Născut în câmp și abandonat! Un micuț a fost găsit într-o fâșie forestieră
 • Un proiect grandios de educație financiară va fi lansat la nivel național și patronat de o...
Cele mai populare
 • 1
  Gațcan iese la rampă, din nou: Își retrage plângerea depusă la Procuratura Generală (VIDEO)
 • 2
  Chicu, către Sandu: „Țâfna Maiei depășește orice limită”
 • 3
  „Nici Sandu, nici partenerul ei Candu nu au dreptul să împiedice Guvernul”: Chicu cere, din nou, deputaților să susțină angajarea răspunderii
 • 4
  12 angajați din școlile și grădinițele din Chișinău, infectați cu COVID-19, iar cinci instituții de învățământ - plasate în carantină
Autentificare