O literă nelalocul ei nu va mai putea duce atât de ușor la nulitatea unui proces verbal, decide Curtea Constituțională

O literă nelalocul ei nu va mai putea duce atât de ușor la nulitatea unui proces verbal, decide Curtea Constituțională

Scăpările de redacție sau lipsa unei mențiuni din procesele verbale contravenționale nu vor mai servi ca temei juridic pentru nulitatea procesului verbal contravențional, decât dacă instanța de judecată va constata că scăparea nu poate fi înlăturată altfel decât prin anularea procesului verbal. O decizie în acest sens a fost emisă joi de Curtea Constituțională (CC).

Curtea a hotărât că până la modificarea legii contravenționale de către Parlament, instanțele de judecată trebuie să constate, în fiecare caz particular, dacă lipsa unei mențiuni în procesul-verbal nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de constatare a contravenției sau dacă aceasta poate fi acoperită (confirmată) de către instanța de judecată.

Astfel, Curtea a admis excepția de neconstituţionalitate ridicată de avocatul Vitali Catană, declarând neconstituțional articolul 445 și textul „și 445” din articolul 461 din Codul contravențional.

Autorul sesizării a menționat că sancțiunea nulității în cazul în care procesul-verbal este întocmit cu încălcarea prevederilor articolului 443 din Codul contravențional nu poate avea un caracter absolut. Anularea procesului-verbal în baza articolului 445 și încetarea procesului contravențional în baza articolului 461 ar reprezenta garanții excesive pentru contravenient, care conduc la o situație inechitabilă pentru victimă.

Precizăm că articolul 445 din Codul contravențional stabilește că lipsa indicării în procesul-verbal cu privire la contravenție a datelor și faptelor menționate la articolul 443 din Cod are ca efect nulitatea absolută a actului. De asemenea, potrivit articolului 461 din Cod, în cazul în care, pe parcursul judecării cauzei, se constată circumstanța prevăzută de articolul 445, instanța încetează procesul contravențional.

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.