Baza va fi construită la o adâncime între 6 și 11 kilometri sub nivelul Mării Chinei de Sud. Electricitatea va fi furnizată prin cabluri conectate la o navă sau o platformă. Mai mult, va avea platforme de andocare, asemeni unei stații spațiale, pe care submarinele robotice le vor putea folosi pentru a părăsi baza și a desfășura misiuni de explorare asupra formelor de viață marine.

În plus, submarinele vor colecta mostre minerale pe care roboții de la bază le vor putea analiza.

Deși o asemenea bază de roboți pare o idee SF ușor terifiantă, în realitate ea ar putea fi de un real folos oamenilor de știință. Oceanele acoperă mai mult de 70% din suprafața Pământului, însă oamenii nu au explorat mai mult de 1% din ele.

Cunoașterea mai amănunțită a oceanelor ar avea destule beneficii – ne-ar ajuta să înțelegem mai bine schimbarea climatică, să descoperim medicamente noi și să descoperim specii de animale pe cale de dispariție.

Construirea unui asemenea imperiu al inteligenței artificiale ar fi însă foarte scumpă. Ar costa în jur de 160 de milioane. Alți cercetători sunt de părere că proiectul nu este tocmai fezabil, din cauza problemelor politice și de tehnologie.

Cu toate astea, beneficiile pe care le-ar aduce o asemenea bază sunt indiscutabile. „Este la fel de provocator precum a contrui o colonie pe o altă planetă pentru rezidenții roboți cu inteligență artificială”, a explicat unul din oamenii de știință care ia parte la proiect. „Tehnologia aceasta ar putea schimba lumea”.