Pe ce subiecte au căzut de acord liderii G20. Capitolul la care nu s-a făcut niciun progres

Pe ce subiecte au căzut de acord liderii G20. Capitolul la care nu s-a făcut niciun progres

Liderii mondiali au semnat la Buenos Aires un acord prin care se reafirmă angajamentul din partea celor mai puternice economii faţă de un comerţ multilateral şi către „o ordine internaţională bazată pe ordine”. De asemenea, se doreşte o reformă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, scrie The Guardian, citat de News.ro.

La începutul summit-ului nu existau garanţii că se va ajunge la un consens privind comunicatul comun final, având în vedere că negociatorii americani au adoptat o poziţie dură şi au respins orice menţiune a multilateralismului, a „ordinii bazate pe reguli” sau a rolului central al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Reprezentanţii Uniunii Europene şi ai altor 19 ţări au lucrat în timpul săptămânii pentru a salva un comunicat comun, totul culminând într-o sesiune care a durat toată noaptea de vineri spre sâmbătă.

Deşi comunicatul comun reţine unele dintre principiile de bază privind comerţul şi guvernarea globală, probleme precum migraţia şi refugiaţii sunt menţionate doar în treacăt. În ceea ce priveşte schimbările climatice, nu este notat niciun progres de la summit-ul de anul trecut, de la Hamburg. Precum în Hamburg, un paragraf reflectă scepticismul din partea SUA privind schimbările climatice, iar altul recunoaşte seriozitatea ameninţării şi nevoia unui efort comun pentru a combate această problemă, reflectând viziunea celorlalte membre G20.

Publicitate

Au existat temeri că textul final ar fi putut fi anulat prin veto de Donald Trump, care nu a participat la o sesiune privind comerţul vineri. Comunicatul ar putea fi întors pe dos dacă o cină dintre Trump şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, va avea un rezultat negativ, iar Trump va decide să se ţină de cuvânt şi să impună taxe mari pentru importurile chineze.

Limbajul de compromis păstrează principiile de bază asupra cărora au insistat majoritatea liderilor în Buenos Aires, la schimb pentru o recunoaştere a problemelor fundamentale în sistemul internaţional de comerţ şi un angajament spre a le rezolva. În mod special există un angajament pentru a reforma Organizaţia Mondială a Comerţului. Liderii au căzut de acord să facă progrese semnificative privind această reformă înainte de viitorul summit G20 de la Osaka din iunie 2019.

Comunicatul începe prin a enunţa principiul asupra căruia oficialii europeni au insistat, dar care nu este apreciat în mod deosebit de SUA: „Ne reafirmăm angajamentul pentru a lucra împreună spre a îmbunătăţi o ordine internaţională bazată pe reguli care este capabilă să răspundă eficient la o lume care se schimbă rapid”. Delegaţia SUA s-a opus la această referinţă spre o „ordine internaţională bazată pe reguli”, argumentând că sistemul actual, guvernat de Organizaţia Mondială a Comerţului şi FMI, defavorizează SUA şi a permis Chinei să scape nepedepsită după ce a folosit practici incorecte în comerţ, notează digi24.ro.

Citește aici continuarea articolului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal