
Schimbarea la față a viitorului sediu al Procuraturii Generale, mai scumpă. Câte milioane au fost adăugate la suma inițială și ce lucrări vor acoperi acești bani
Viitorul sediu al Procuraturii Generale depășește bugetul stabilit inițial, scrie ZdG.md. Potrivit sursei citate, după ce inițial instituția a semnat cu firma „Eurostil Construct” un contract în valoare de 22,8 milioane de lei, recent a mai semnat un document care prevedere extinderea sumei cu încă 3,42 milioane de lei. Banii ar fi necesari pentru finalizarea lucrărilor.
・
Contractul adiţional a fost înregistrat la Agenţia Achiziţii Publice la 11 noiembrie 2018. Respectiv, schimbarea la față a clădirii amplasată pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 73, la intersecţia străzilor Bulgară şi Armenească va goli bugetul Procuraturii Generale cu 26,22 de milioane de lei.
Aceeași sursă menționează că în cadrul licitațiilor au participat, în total, 6 agenţi economici. Lucrările au demarat imediat după ce a fost anunțat câștigătorul.
Solicitat de către jurnaliștii de la ZdG, procurorul Andrei Pascari, conducătorul grupului care a organizat licitaţia privind reconstrucţia viitorului sediu al Procuraturii Generale susține că în timpul efectuării lucrărilor prevăzute în contract a fost stabilit un şir de lucrări neincluse în proiect şi devizele de lucrări:
„Spre exemplu, a fost constatată lipsa soluţiilor arhitecturale de demolare şi finisare a reconstrucţiei balustradelor la intrările principale, acestea reprezentând ornamente în stil sovietic cu încrustarea pe ele a secerii şi ciocanului, simboluri ale epocii sovietice şi necesitau a fi înlăturate. La compartimentul reparaţia sistemului de încălzire, ventilare şi condiţionare au fost omise lucrările de construcţie a sistemului propriu zis, a substituirii integrale a radiatoarelor de oţel pe radiatoare de generaţie nouă monobloc şi manopera acestei activităţi. Conform constatărilor experţilor în domeniu, sistemul de încălzire a clădirii era unul de model vechi, încă de pe vremea imperiului sovietic, ineficient, uzat tehnic şi moraliceşte, întreţinerea căruia e mai scumpă decât substituirea cu unul nou. La capitolul lucrări de faţadă sunt necesare lucrări suplimentare pentru reabilitarea suprafeţelor neincluse în devizele iniţiale, inclusiv pentru curţile de lumină”.
Procurorul a dat asigurări că mărirea bugetului alocat pentru lucrări nu încalcă legislația.
„ Valoarea acestora nu este mai mare decât cu 15% din cuantumul contractului iniţial, astfel că s-a dispus aprobarea spre modificare a devizelor de cheltuieli prezentate şi de a recomanda procurorului general încheierea unui contract prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare în suma indicată, care şi a fost încheiat la 8 noiembrie 2018 între părţi”, a adăugat Pascari.
Lucrările de reparația a viitorului sediu al Procuraturii Generale ar urma să fie finisate până la sfârșitul acestui an.