Rise Moldova: „Vecina prim-ministrului” sau cum familia lui Pavel Filip a cumpărat o casă de milioane

Rise Moldova: „Vecina prim-ministrului” sau cum familia lui Pavel Filip a cumpărat o casă de milioane

Prim-ministrul Pavel Filip a devenit vecin cu o companie. Compania a cumpărat o casă spațioasă pentru care a plătit câteva milioane de lei. RISE Moldova a aflat că această firmă de tip paravan, în spatele căreia se ascund adevărații beneficiari, îi aparține chiar familiei prim-ministrului. Timp de mai mulți ani, afacerile și interesele lui Pavel Filip au fost guvernate de trei nepoți. Vedeți mai jos cum au fost distribuite portofoliile în familie și în afaceri.

Anunțul privind vânzarea unei case cu trei etaje din strada Paris a capitalei a fost postat pe un site de imobiliare pe 11 ianuarie 2018. Cu o suprafață de 400 m.p. și un teren de șase ari, imobilul avea un preț de vânzare de 200 de mii de euro. Patru luni mai târziu, s-a găsit un cumpărător, tranzacția de vânzare-cumpărare fiind oficial înregistrată.

...

Publicitate

Parterul locuinței din strada Paris, procurată de o firmă de tip paravan, controlată de familia prim-ministrului Pavel Filip. Casa se află chiar în spatele vilei în care trăiește premierul. Sursa foto: RISE Moldova

„PALATUL” DIN STRADA PARIS

Somptuoasă, locuința se evidențiază la exterior prin acoperișul argintiu din tablă de oțel zincat, etajat și înconjurat de mai multe cupole. Interiorul aurit se remarcă în special prin lustre mari și pereții încărcați cu elemente decorative. Ușile din lemn care fac accesul dintr-o cameră în alta sunt mari, iar arcurile de deasupra lor sunt zugrăvite cu un material lucios. Tot din lemn este și scara care leagă parterul de etajul superior.

...

Foto: RISE Moldova/Iurie Sanduța

TRANZACȚIA

Proprietarul și-a scos casa la vânzare prin intermediul agenților imobiliari. Prețul cerut a fost de 200.000 de euro.

Însă, datele oficiale indică un preț mult mai mic decât cel de piață. Conform informațiilor cadastrale, în anul 2005 imobilul a fost estimat în scopul impozitării la 2,7 milioane de lei, astăzi echivalentul a 137 de mii de euro, adică cu 60 mii de euro mai puțin decât prețul cerut de proprietar.

A fost vândută deja. (Din preț) a mai scăzut puțin”, a spus agentul imobiliar Marcel Popovici.

Vânzătorul este vecin cu prim-ministrul Pavel Filip. Îi spune Ivan Drangoi, un bărbat care în ultimii ani a fost chemat de mai multe ori în judecată pentru datorii de către furnizorul de gaze naturale Moldovagaz, o companie de creditare și o persoană fizică care i-a împrumutat bani. De fiecare dată, Drangoi a pierdut în instanță și a fost obligat să restituie banii împrumutați, iar executorii judecătorești i-au aplicat interdicții și sechestru pe imobilele din strada Paris — casă, bucătăria de vară și terenul aferent. Toate restricțiile au fost anulate chiar în ziua când acesta și-a vândut „Palatul” din strada Paris.

CUMPĂRĂTORUL

Cumpărătorul casei este firma Vota SRL. A fost creată în 1992, iar în 2015 a fost achiziționată în totalitate de către Burex SRL, companie controlată de cei doi copii ai prim-ministrului Pavel Filip: Iulian și Dumitru. Împreună aceștia au 99% din firmă, iar doar un procent îi revine lui Victor Filip, nepotul prim-ministrului.

Din luna mai, de când a procurat locuința, Vota SRL încă nu a trecut la „casă nouă” pe strada Paris. Această firmă de tip paravan își are sediul juridic în continuare pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, 133, din Chișinău, acolo unde se află unul din rețeaua magazinelor Ciocoville, aflat în proprietatea Burex SRL, care este specializată în cofetărie și patiserie.

Citiți continuarea articolului AICI.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal