
INFOGRAFIC. Profilul persoanelor cu dizabilități din R. Moldova: Au o pensie mai mică decât minimul de existență
Persoanele cu dizabilități reprezintă aproximativ 5% din populaţia Republicii Moldova. Dintre cele peste 180.000 de persoane cu dizabiliăți de la noi, peste 52% sunt bărbați și circa 62% locuiesc în mediul rural.De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Biroul Naţional de Statistică a furnizat statistici privind situația persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova, pentru anul 2017.
・
AGORA îți prezintă un infografic care prezintă situația per ansamblu a persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova.

În Republica Moldova:
- APROAPE FIECARE A ŞAPTEA PERSOANĂ CU DIZABILITATE SE ÎNCADREAZĂ ÎN CATEGORIA CELOR CU DIZABILITATE SEVERĂ (GRADUL I)
- DIZABILITATEA SURVINE DUPĂ VÂRSTA DE 30 ANI ŞI E CAUZATĂ, ÎN PRINCIPAL, DE BOLI OBIŞNUITE
În numărul total al pensionarilor cu dizabilităţi, cu excepția organelor de forță, predomină persoanele care au vârsta de 55-64 ani - 42,0% şi 30-54 ani - 36,2%. Dacă ne referim la cauza care a determinat dizabilitatea, constatăm că, în proporţie de 96 la sută din cazuri, dizabilitatea a survenit în urma unei boli obişnuite şi în circa 2 la sută din cazuri pe motiv de boală profesională şi accidente de muncă. Aproape fiecare al zecelea pensionar are dizabilitate severă.
- BENEFICIARI DE ALOCAŢII SOCIALE DE DIZABILITATE SUNT PREPONDERENT PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DIN COPILĂRIE
În anul 2017, se atestă o creștere a numărului de persoane cu dizabilităţi - beneficiari de alocaţii sociale cu 3,3% comparativ cu anul 2013. Aproape fiecare al doilea beneficiar este o persoană cu dizabilitate din copilărie, iar fiecare al patrulea beneficiar este copil în vârstă de până la 18 ani. Femeile reprezintă 40,7% în structura beneficiarilor, iar persoanele din mediul rural reprezintă circa 67,0%.
- DIZABILITATEA LA O VÂRSTĂ MAI TIMPURIE ESTE DETERMINATĂ, ÎN PRINCIPAL, DE MALFORMAȚII ȘI TULBURĂRI MENTALE ȘI DE COMPORTAMENT
În cazul copiilor, cauza principală a dizabilității o constituie malformațiile congenitale (26,1%) și tulburările mentale și de comportament (24,0%), iar în cazul persoanelor adulte, începând cu 18 ani și peste, preponderent din cauza tumorilor. Astfel, pentru persoanele cu vârsta 18-29 ani, dizabilitatea primară a fost stabilită în proporţie de 16,1% din cauza tumorilor și 14,4% din cauza tulburărilor mentale şi de comportament. Persoanele cu vârsta 30-39 ani cel mai des au fost recunoscute cu dizabilitate având tumori (18,8%) și tuberculoză (12,5%). Pentru grupul de vârstă 40- 49 ani în top sunt tumorile (22,3%) și bolile aparatului circulator (13,5), iar începând cu vârsta de 50 ani, dat fiind faptul că, structura morbidităţii generale a populaţiei în vârstă este dominată de bolile caracteristice acestei vârste, respectiv şi dizabiltatea primară este determinată în cea mai mare măsură de boli ale aparatului circulator (26,9%), după care urmează tumorile (22,3%).
- MAJORITATEA PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI PRIMESC PENSIE DE DIZABILITATE
În structura persoanelor cu dizabilităţi aflate la evidenţa organelor de asigurări sociale, pensionarii de dizabilitate reprezintă 73%, iar beneficiarii de alocaţii - circa 27%. Pe parcursul anului 2017, aproximativ 131,9 persoane cu dizabilităţi au beneficiat de pensii de dizabilitate, inclusiv 0,9 mii persoane cu dizabilități fiind angajați ai organelor de forță, iar 48,6 mii de persoane au beneficiat de alocaţii sociale, dat fiind faptul că nu întrunesc condiţiile necesare pentru obţinerea pensiei.
- MĂRIMEA MEDIE A PENSIEI PERSOANELOR CU DIZABLITĂŢI ESTE MAI MICĂ DECÂT MĂRIMEA MEDIE A PENSIEI PER TOTAL
Mărimea medie a pensiei de dizabilitate în anul 2017 a constituit 1149,3 lei, comparativ cu 1527,9 lei pentru total pensionari. În funcţie de gradul de dizabilitate mărimea acesteia variază de la 646,7 lei pentru persoanele cu dizabilitate medie până la 1429,7 lei pentru cele cu dizabilitate severă. Comparativ cu anul 2013 mărimea medie a pensiei de dizabilitate s-a majorat în medie cu 39,1%, în timp ce mărimea medie a pensiei per total a crescut cu 49,7%. Pentru participanţii la lichidarea avariei de la Cernobâl şi militarii în termen mărimea medie a pensiei a constituit 2590,5 lei.
- MĂRIMEA MEDIE A PENSIEI DE DIZABILITATE ACOPERĂ DOAR 62% DIN MINIMULU DE EXISTENȚĂ
Valoarea minimului de existență, în anul 2017, a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1862,4 lei, astfel mărimea medie a pensiei de dizabilitate face posibilă acoperirea minimului de existență în proporție de 61,7% (vezi anexa, tabelul 5). Pensia medie de dizabilitate severă acoperă minimul de existență în proporție de 76,8%, pensia medie de dizabilitate accentuată – 65,8% iar cea de dizabilitatea medie – 34,7%.
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată în fiecare an, la 3 decembrie.