De ce tot mai mulți oameni au alergii la diferite alimente

De ce tot mai mulți oameni au alergii la diferite alimente

Copiii din întreaga lume au șanse mai mari ca oricând să dezvolte alergii alimentare. De ce se întâmplă asta? Creșterea alergiilor din ultimele decenii este extrem de vizibilă, mai ales în țările din Europa de Vest și în alte țările dezvoltate. 7% din copii din Marea Britanie au o alergie alimentară și 9% dintre copiii australieni suferă de alergii. În același timp, 2% dintre adulții din Europa se confruntă cu aceste probleme, scrie Playtech.

Alergia apare atunci când sistemul imunitar combate anumite substanțe pe care ar trebui să le vadă ca fiind inofensive. Simptomele variază de la roșeața pielii, la apariția unor umflături, iar în unele cazuri pot apărea vărsături, diareee, dificultăți de respirație.

Cele mai comune alimente la care copiii pot fi alergici: lapte, ouă, arahide, nuci, susan, pește și crustacee.

Publicitate

Frecvența alergiilor alimentare a crescut în ultimii 30 de ani, în special în societățile industrializate. De exemplu, alergiile la arahide au crescut de cinci ori în Marea Britanie, între 1995 și 2016.

Nu este sigur de ce rata de apariție a alergiilor crește, dar cercetători din lumea întreagă lucrează pentru a găsi o modalitate de combatere a alergiilor.

Ce se știe sigur este că alergiile apar mai mult în țările dezvoltate, decât în cele aflate în curs de dezvoltare, mai mult în zonele urbane, decât în zonele rurale.

Factorii care pot duce la apariția alergiilor pot fi poluarea, modificarea alimentanției, o expunere mai mică la microbi ceea ce poate duce la o schimbare a sistemului imunitar.

Nu există o explicație pentru care copiii din prezent sunt mai predispuși să devină alergici la alimente, dar există mai multe teorii.

Una dintre ele ține de igienă. Deoarece copii trăiesc în medii mai curate decât în trecut aceștia nu mai sunt expuși la microbi și infecții cu care sistemul imunitar să se lupte. Drept urmare, sistemul imunitar începe să atace elemente care ar trebui considerate inofensive.

O altă teorie este că oamenii nu au îndeajuns de multă vitamina D, pe care o primesc de la timpul petrecut la soare, iar asta ne face mai sensibili la alergii. În SUA, rata de deficit de vitamina D se crede că s-a dublat în doar un deceniu pentru că americanii de toate vârstele petrec tot mai mult în interior.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal