Peste 23% dintre participanții la sondaj au spus că și-ar dat votul pentru Partidul Socialiștilor, iar alți 7,4% pentru Partidul Acțiune și Solidaritate. Partidul Democrat ar acumula 7,6%.

Celelalte formațiuni s-ar situa sub pragul electoral de 6%, și anume: PPDA - 5%, Partidul Șor – 3%, PCRM - 1,7%.

De menționat însă că din totalul participanților la sondaj 33,5% au spus că nu știu sau nu au vrut să răspundă cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. 15% au spus că nu vor participa la alegeri.

Totuși, dacă îi excludem pe indeciși sau pe cei care au declarat că nu ar vota cu niciun partid, pe lângă PSRM, PAS și PDM, în Parlament ar accede și PPDA care ar acumula 7%. 

La limita pragului electoral se situează Partidul lui „Șor” cu 5,9%. 

De menționat că următoarele alegeri parlamentare vor avea loc pe 24 februarie 2019. Acestea se vor desfășura în baza unui nou sistem electoral - în baza votului mixt. Astfel, doar 50 de deputați din viitorul Legislativ vor fi aleși pe liste de partid, restul de 51 urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale. 

Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr au format blocul electoral ACUM, cu care vor merge la alegeri. Potrivit Codului Electoral, pentru a accede în Parlament blocurile electorale trebuie să depășească pragul de 8%.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!