
Semințele moldovenești au undă verde pentru piețele din Uniunea Europeană. De când intră în vigoare permisiunea
Începând cu luna decembrie 2018, moldovenii care cultivă seminație vor putea exporta hibrizi omologați de semințe în statele membre ale Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut acum câteva săptămâni de către directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi. Potrivit lui, acest lucru a devenit posibil în urma unui audit efectuat de către Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene la mai multe întreprinderi și instituții de cercetări în domeniu din țara noastră.
・
„ Hotărârea nominalizată este un rezultat al vizitei de lucru în anul 2016 a unui grup de experți DG SANTE, care au efectuat auditul la întreprinderi și instituții de cercetări în domeniul semincer. Misiunea s-a aflat la laboratorul pentru testarea semințelor cu acreditare internațională ISTA, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, la întreprinderile agricole de producere, procesare și comercializare a semințelor „Nistru-Olănești” din raionul Ștefan Vodă, AGROSELECT, raionul Soroca, SRL TETRACOM, raionul Florești și la Comisia de Stat pentru testarea soiurilor de plante”, anunță ANSA.
După ce au analizat minuțios activitatea întreprinderilor, experții au ajuns la concluzia că sectorul producerii și verificării semințelor din Republica Moldova corespunde cerințelor și exigențenlor Uniunii Europene.
Potrivit ANSA, în prezent piața semințelor de culturi de câmp, legume și materialului săditor horticol, viticol, bacifer și de căpșun în Republica Moldova este asigurată de aproximativ 1100 entități fizice și juridice în calitate de instituții de cercetări ştiinţifice, deținători, multiplicatori, importatori și distribuitori de semințe și material săditor.
Conform Registrului soiurilor de plante al Republicii Moldova sunt omologate pentru cultivarea în condiții de producție 884 soiuri și hibrizi de culturi de câmp cerealiere, leguminoase pentru boabe, oleaginoase, tehnice şi furajere, 829 soiuri și hibrizi de legume şi cartofi.
Accesul pe piața europeană va permite producătorilor și exportatorilor de semințe din țara noastră să extindă arealul de livrare a materialului semincer, să obțină beneficii mai mari de pe urma comercializării semințelor și să atragă investiții europene nu doar în producerea semințelor autohtone, dar și a selecțiilor performante din țările europene.