Graficele prezentate la BOP arată că 57,5% dintre respondenți nu știu ce este votul uninominal, iar aproape 10% au refuzat să răspundă. 37,6% cunosc termenul, însă numărul celor care știu ce înseamnă acest sistem a scăzut vădit în ultimul an.

Experții au o explicație. „Gândiți-vă cum s-a lansat uninominalul. Toți cântăreții ieșeau pe scenă și spuneau că asta e salvarea. Apoi s-a renunțat la uninominal, s-a votat sistemul mixt în care e componenta uninominală și proporțională. Datele demonstrează că cetățenii n-au idee ce procedură va fi. Cetățeanul nu știe că el va avea un buletin cu partide, un buletin cu persoane, că, mai nou, prin referendumul băgat pe sub masă va avea și alte întrebări. Se creează o situație de haos, iar cu eliminarea restricției de agitație electorală în ziua alegerilor, activiștii vor sta chiar în prag și le vor explica pe degete oamenilor, cu cârnăciori și lăutari”, a spus Victor Ciobanu.

Analistul politic Igor Boțan crede că oamenii știu în ce constă votul uninominal, dar le este greu să perceapă termenul.

„Nu cred că oamenii nu știu ce înseamnă unonominal, pentru că oamenii votează primarii. Pur și simplu dacă-i spui că poate să voteze un om concret, alegătorul va zice da. Însă eticheta de „uninominal” e una greu de digerat. Dacă nu e propagandă, ea se duce natural în declin”, spune Boțan.

Amintim că sistemul electoral mixt a fost aprobat în vara anului 2017, cu votul democraților și socialiștilor, și a fost prezentat drept un compromis în locul votului uninominal, promovat de democrați. Sistemul, care avantajează partidele mari și discriminează opoziția, a fost dur criticat de Comisia de la Veneția.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!