Sesizarea a fost postată pe Facebook de către democratul Sergiu Sîrbu. „Aceștia contactează diferiți cetățeni sau funcționari publici și se prezintă în mod fals ca fiind reprezentanți ai Partidului Democrat, după care redau, în cadrul știrilor, în mod manipulator, dialogul avut”, a scris Sergiu Sîrbu. 

Nemulțumirea democraților vine în urma publicării unui material intitulat „Angajați de la poștă, emisari ai PD”. Subiectul vizează poștașii din Florești, care ar fi primit indicații să colecteze semnături și să-i convingă pe oameni să voteze pentru PDM. Reporterul Jurnal TV a sunat la oficiul central al Poștei din Florești, prezentându-se ca reprezentant al Partidului Democrat, obținând astfel confirmarea privind colectarea unor asemenea date.

Contactat de AGORA, juristul Jurnal TV, Dumitru Pavel, a spus că sesizarea democraților este „o modalitate josnică de intimidare a presei”. „PDM a încercat să dea apă la moară CCA-ului, ca să aibă justificare în aplicarea sancțiunii postului Jurnal TV. E vorba de o investigație realizată cu protecția surselor, fiindcă știm ce poate face PD împotriva celor care fac declarații împotriva partidului. Dacă CCA a constatat că insinuarea la ură sau la acuzații că cineva încearcă să taie capul copiilor ambasadorilor moldoveni din Germania nu este o încălcare și nu a sancționat Publika TV, nicio instituție nu mai poată fi acuzată de abateri. Nu vedem o încălcare a legislației”. 

Potrivit Codului deontologic al jurnalistului din RM, „folosirea tehnicilor speciale de investigația jurnalistică (cameră video ascunsă, dictafon mascat etc.) este justificată doar atunci când există un interes public și când informațiile nu pot fi obținute prin alte mijloace”, iar utilizarea acestor tehnici speciale trebuie menționată explicit în momentul publicării informațiilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!