Totul a pornit de la suspiciunile unui medic din Israel, Fahri Hasan, după ce a vizitat Moldova într-o delegație a Consiliului Superior de Supraveghere al Arabilor Israelieni în RM. În urma discuțiilor cu mai mulți tineri originari din Israel, studenți la medicină în țara noastră, a înțeles că „ceva nu e în regulă”.

„Am depistat că studenții care finalizaseră unul, doi sau trei ani de studii la universitățile din Jenin, Iordania sau din țările Europei de Est, nimereau dintr-o dată în anul de absolvire. Cu alte cuvinte, finalizau studiile cu mult mai devreme decât cei cu care le începeau”, a declarat Fahri Hasan.

Doctorul a mai spus că știe bine studenții arabi din medicină, inclusiv pe cei care studiază peste hotare. Membrii unei asociații instituite în acest sens, ține legătura cu ei, „astfel încât este ușor de înțeles atunci când studiile durează doar doi-trei ani, în loc de cinci-șase”.

Prin urmare, doctorul a investigat subiectul și a aflat că în fruntea acestei scheme stă un tânăr pe nume Ara, stabilit fie la Chișinău, fie la Erevan. Doritorii de „a grăbi” termenul de primire a diplomei trebuiau să plătească 15 mii de euro. În schimb, ei deveneau proprietarii unei diplome de absolvire a unei universități din Armenia, a mai declarat medicul.

Iar în dimineața zilei de două decembrie, 40 de medici, stagiari și farmaciști cu diplome de studii eliberate de universitățile armenești au fost reținuți de poliția israeliană, bănuind că documentele sunt false.

Deși nu se știe dacă în schemă sunt implicați și moldoveni, cazul a ajuns în atenția autorităților moldovenești. „În urma informațiilor apărute în presă privind posibilele falsificări ale diplomelor de studii ale unor medici din Israel, obținute inclusiv în țara noastră, am dispus, împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, crearea de urgență a unei Comisii interministeriale pentru a examina toate dosarele studenților din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, de la admitere până la eliberarea diplomelor de licență”, a scris șefa de la Sănătate, Silvia Radu, pe Facebook.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!