Un procuror învinuit că ar fi luat mită în mod repetat, scos basma curată de către justiția moldovenească. Câți bani ar putea pretinde omul legii pentru daune morale

Un procuror învinuit că ar fi luat mită în mod repetat, scos basma curată de către justiția moldovenească. Câți bani ar putea pretinde omul legii pentru daune morale

Un procuror învinuit că ar fi estorcat repetat mită a fost scos basma curată de către justiția din Republica Moldova, scris ZdG.md. Potrivit sursei citate, deși procesele pe acest caz au durat aproape cinci ani, iar pe parcursul examinării dosarului penal, magistraţii au prezentat mai multe versiuni pentru a-l salva de închisoare pe acuzatorul de stat, procurorul așa și nu a ajuns după gratii.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă scriu Mihail Dadu, din 2008 procuror în cadrul Procuraturii Floreşti, a fost judecat într-un dosar penal pentru că, repetat, ar fi primit mită. În primul caz, acuzatorul de stat a fost judecat pentru că ar fi cerut 2 mii de lei de la un cetățean învinuit de furt într-un dosar aflat în gestiunea procurorului. Atunci Dadu a fost reţinut în flagrant, iar ulterior, plasat în arest preventiv.

Pe un alt episod, procurorul a fost învinuit că, în 2011, ar fi estorcat 3 mii de euro şi ar fi primit suma de 1,5 mii USD de la un cetățean învinuit de violenţă în familie în cadrul unui dosar penal. Mai exact, Dadu a fost învinuit că ar fi cerut 3 mii de euro pentru a nu înainta în judecată un demers privind aplicarea arestului preventiv în privinţa acestuia.

Publicitate

Dosarul penal pe numele lui Mihail Dadu a fost examinat în instanţele naţionale timp de patru ani şi jumătate, din aprilie 2014 până în octombrie 2018. Totul a început în aprilie 2015, când prin sentinţa Judecătoriei Şoldăneşti, Dadu a fost achitat pentru episodul în care ar fi pretins şi primit 1,5 mii de USD pe motiv că fapta nu întrunea elementele infracţiunii.

În cel de-al doilea episod, în care a fost prins în flagrant cu suma de 2 mii de lei, procurorul a fost recunoscut vinovat, fiind pedepsit cu o amendă în valoare de 20 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţia de procuror timp de un an.

Sentinţa primei instanţe a fost atacată la Curtea de Apel Bălţi de ambele părţi. Procurorii cereau pentru Mihail Dadu 8 ani de închisoare cu executare, iar inculpatul cerea să fie achitat şi pe celălalt episod. La 23 decembrie, 2014 Curtea de Apel Bălţi, a respins apelul procurorilor şi a acceptat apelurile depuse de Dadu. În episodul în care era învinuit că ar fi primit 1,5 mii de USD a fost achitat pentru că fapta inculpatului nu întruneşte elementele infracţiunii, constatându-se că învinuirea a fost întemeiată doar pe declaraţiile denunţătorului, „alte probe lipsind cu desăvârşire”.

În episodul ce se referă la flagrantul cu 2 mii de lei, procesul penal a fost încetat pe motiv că „fapta acestuia constituie o contravenţie”, Dadu fiind „pedepsit” contravenţional. Sursa citată subliniază că odată cu expirarea termenului de prescripţie a încetat şi procesul contravenţional.

A urmat decizia Curţii Supreme de Justiţie care, la 12 aprilie 2016, a admis recursurile depuse de ambele tabere, a casat decizia şi a trimis dosarul la rejudecare.

La 13 septembrie 2017, un alt complet de judecători de la Curtea de Apel Bălţi a decis ca procurorul Mihail Dadu să fie achitat pe ambele capete de acuzare. Dacă pe episodul presupusei mite de 1,5 mii de USD, Dadu a fost achitat pentru că au lipsit elementele componente ale infracţiunii, în episodul reţinerii în flagrant cu suma de 2 mii de lei, a fost achitat pe motiv de provocare la comiterea infracţiunii.

Mihail Dadu activează în Procuratura din r. Floreşti din anul 2008. În 2014, din cauza dosarului penal, a fost suspendat din funcţie

Ultimul episod din acest dosar s-a consumat pe 25 octombrie 2018, în cadrul Colegiului Penal al CSJ, care a examinat recursul în anulare depus de Mircea Roşioru, adjunctul procurorului general. CSJ însă a considerat că recursul în anulare este inadmisibil şi vădit neîntemeiat.

Astfel, procurorul Mihail Dadu, după aproape cinci ani de procese, a fost achitat, definitiv şi irevocabil. Conform legislaţiei, procurorul poate cere să-i fie achitat salariul pentru perioada în care a lipsit de la serviciu, pagube morale, dar şi reîncadrarea în funcţia deţinută anterior.

Jurnaliștii de la ZDG menționeață că un calcul simplu arată că Dadu ar urma să primească, doar din salariul de funcţie pe perioada absenţei forţate de la muncă, peste jumătate de milion de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal