„În topul preferințelor sunt în continuare posturile de televiziune, care sunt urmate de presa online. În special, lideri la acest capitol sunt rețelele de socializare. Urmează posturile de radio și presa scrisă. Nu am văzut schimbări majore nici în sensul primelor trei cele mai accesate media. Ceea ce ține de televiziune, primele trei instituții media sunt: Prime TV, Moldova 1 și Jurnal TV”.

Potrivit studiului, printre cele mai puțin vizionate posturi de televiziune sunt: Canal Regional, Popas TV, Gurinel TV, Gold TV și Agrotv Moldova.

Persoanele intervievate au ascultat radioul în proporție de 33% în ziua precedentă chestionării. Potrivit studiului, ponderea cea mai mare în rândul respondenților care au ascultat radioul într-un sfert de oră mediu cu o zi înaintea intervievării, este înregistrat de către postul Radio Noroc.


Autorii studiului menționează că 45% dintre respondenți accesează zilnic internetul și doar 8% accesează internetul de câteva ori pe săptămână.  Nadine Gogu a precizat că Facebook este în continuarea cea mai populară rețea de socializare, urmată de site-ul rusesc Odnoklassniki.

„În ceea ce privește site-urile de știri, pe primele locuri sunt: protv.md și jurnal.md, iar din presa scrisă cele mai populari titluri de ziare sunt: „Komsomoliskaia pravda, „Makler” și „Argumenti i fakti”. Cele mai cunoscute și mai citite reviste sunt: „Vip Magazin”, „Aquarelle” și „Agricultura Moldovei”, a declarat Gogu.

Când vine vorba despre accesarea site-urilor de nișă, cel mai popular rămâne a fi 999.md. Potrivit autorilor studiului, 33% dintre respondenți au spus că accesează acest site odată pe săptămână sau chiar mai des.

Doar 13% dintre persoanele care au participat la studiu spun că citesc ziare o dată pe săptămână, în timp ce 65% dintre respondenți au declarat că nu citesc ziare.

„Cele mai populari titluri de ziare sunt: „Komsomoliskaia pravda, „Makler” și „Argumenti i fakti”, a precizat Nadine Gogu.

De ceva mai multă popularitate se bucură revistele.

„Cele mai cunoscute și mai citite reviste sunt: „Vip Magazin”, „Aquarelle” și „Agricultura Moldovei” , explică Nadine Gogu.


Studiul a fost realizat  în perioada 17 octombrie – 11 noimebrie de către Magenta Consuling. La cercetare au participat 1138 de respondeți, iar marja de eroare este de plus-minus 3 procente.