Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune plenului Parlamentului candidaturile lui Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru pentru funcția de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. 

La proba de interviu au fost admise 10 persoane: Lidia Viziru, Iulian Roșca, Vitalie Bujnița, Nicolae Spătaru, Nicolae Fabian, Viorel Molea, Marcel Marin, Corneliu Mihalache, Victoria Son și Leonid Smolnițchi. 

Candidații au fost supuși mai multor întrebări, printre care să citeze din Codul Audiovizualului, să explice cum vor combate știrile false sau cum se vor opune presiunilor politice. Majoritatea întrebărilor au venit de la liberal-democrata Maria Ciobanul, care însă nu și-a dat votul pentru niciun candidat.

Unii candidați, cum ar fi Iulian Roșca, a asigurat deputații că-și va menține „verticalitatea” și nu va „devia de la principii”. Alții, cum ar fin Victoria Son, a cerut să „nu implicăm politica” atunci când a fost întrebată despre cine monitorizează activitatea CCA. Candidatul Nicolae Fabian a vorbit deputaților despre Dumnezeu și spiritualitate. „Un sfânt din India spunea că oricine e bun la locul lui. De 24 de ani practic religia, sunt om de artă”, s-a prezentat el, însă nu a convins comisia.

Deputatul PD, Corneliu Mihalache, ales de colegii săi, a fost întrebat cum va lupta contra știrilor false. „Mi-e greu să-i adresez întrebări domnului Mihalache, pentru că el cunoaște Codul. V-am cunoscut în calitate de deputat și niciodată n-o să ieșiți din cuvântul liderului PD. Azi aș vota pentru dvs. dacă nu ați fi membru PD”, a declarat Maria Ciobanu. 

„Fiecare e în drept să fie membru de partid, dar se creează impresia că la fiecare se găsește loc. Am o întrebare la știrile false, cea mai mare problemă în presa RM. Ce veți face dvs. pentru a preveni fenomenul?”, l-a întrebat Lilian Carp pe Mihalache. 

„Bună întrebare. În general, manipularea și știrile false e un fenomen enorm. E greu de luptat cu ele, poți lupta doar post-factum. Știrea trăiește o zi, dar CCA poate intervine doar peste 30 de zile. Eu consider că putem să vorbim despre contracarare doar la nivel de societate, de informare a cetățeanului. Oricum e foarte dificil, chiar și pentru specialiști”, a răspuns acesta, ulterior fiind ales. 

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a anunțat concurs public pentru suplinirea a 3 funcții vacante de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Concursul este anunțat urmare a expirării, la 16 noiembrie 2018, a mandatelor membrilor CCA Iurie Colesnic, Cristina Duca și Olga Barbălată.