Intenția de a organiza un referendum consultativ în ziua alegerilor parlamentare a fost anunțată de președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în data de 13 noiembrie 2018.

În aceeași zi, Igor Dodon a scris, pe Facebook, că democrații s-au inspirat dinmesajele politice de pe stânga, menționând că referendumul „nu trebuie transformat și utilizat în calitate de instrument de PR politic în ajunul scrutinelor electorale”.

Deși din punct de vedere legal referendumul nu putea fi organizat în ziua alegerilor parlamentare, democrații au reușit, pe ascuns, să modifice Codul Electoral cu un amendament votat în plen chiar înainte de anunțarea inițiativei PDM.

"

"

Prin urmare, la data de 30 noiembrie, deputații au votat în lectură finală proiectul privind organizarea scrutinului.  

Pe două decembrie, fiind întrebat dacă va promulga legea respectivă, Igor Dodon a ezitat să răspundă. „Vom lua decizia ulterior”, declara acesta.

Iar astăzi, 5 octombrie, președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a spus că nu știe cât va costa organizarea referendumului. „Noi suntem la etapa în care estimăm care sunt cheltuielile suplimentare și pe partea de documentație electorală, și pe partea de alte acțiuni realizate. După ce vom avea datele, vom veni cu dezbateri în cadrul ședinței. După ce vom avea acceptul din partea Guvernului, că este susținere financiară în vederea realizării scrutinului respectiv, vom veni deja și cu operațiunile electorale în acest sens”, a explicat Alina Russu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!