Estimare iData: Cum ar urma să fie distribuite mandatele pe circumscripții. 48 de locuri în Parlament ar urma să ia socialiștii

Estimare iData: Cum ar urma să fie distribuite mandatele pe circumscripții. 48 de locuri în Parlament ar urma să ia socialiștii

48 de mandate de deputat ar merge la socialiști, 28 – către blocul „ACUM”, 18 – la democrați, cinci – la Partidul „Șor” și câte unul pentru comuniști și Partidul Unității Naționale. Așa ar urma să fie distribuite locurile în Parlament după alegerile parlamentare din februarie 2019, potrivit unei analize realizate de compania Date Inteligente.

Compania a realizat un barometru electoral, care va fi actualizat pe parcurs, odată cu apariția diverselor evenimente sau schimbări. Iată cum arată estimările în prezent:

...

Publicitate

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar putea obține 48 de mandate de deputat în noul Parlament, inclusiv 25 - din votul general și alte 23 - din circumscripții uninominale. Blocul electoral ACUM, compus din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ar acumula 28 de mandate, câte 14 - din votul general și din circumscripții. Partidul Democrat ar obține 18 mandate de deputat, mai multe provenind din circumscripții”, a menționat compania. Pentru rezultatele votului general, au fost utilizate datele ultimei ediții a Barometrului Opiniei Publice. „Noi presupunem că Partidul Șor ar trece pragul electoral de 6%. În BOP, acest partid a acumulat 5.9% din opțiunile celor deciși. De asemenea, ca și în BOP, noi nu credem că la moment PCRM are șanse să depășească pragul electoral, la fel ca și alte partide”, au precizat autorii analizei. „La votul pe circumscripții, noi presupunem că Partidul Unității Naționale (PUN) ar putea acumula un mandat din partea Diasporei, zona Vest. În această circumscripție la moment doar un singur candidat face campanie activă și el este din partea PUN. De asemenea, presupunem că PCRM ar putea lua un mandat de deputat în alegerile pentru circumscripții, iar cel mai probabil e că asta va fi în circumscripția Criuleni – Dubăsari”, a mai estimat iData.

Alegerile parlamentare din februarie 2019 vor avea loc în baza unui nou sistem de vot, cel mixt. Astfel, 51 de deputați vor accede în Parlament în urma votului pe circumscripții uninominale, iar alți 50 – ca și până acum, pe liste de partid.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal