Aceeași sursă menționează că la 29 octombrie 2018, printr-un ordin semnat de Vladislav Zara, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale 08 s-a aprobat includerea preparatului „Strim” în lista medicamentelor autorizate în țara noastră.

Jurnaliștii de la ZdG notează că preparatul,  un biosimilar al insulinei glargin, folosită până acum în Moldova, însușit de compania ucraineană Farmak, care se comercializează pe piața internă din țara vecină cu denumirea „Aylar”.

Deși  29 octombrie 2018 au fost completate acte care spuneau  că insulina glargin trebuie livrată exclusiv în cartuș,  la 16 noiembrie 2018, au fost modificate și condițiile de livrare a insulinei glargin în cartuș – prin faptul că distribuitorul se obliga să ofere cartușele cu 13350 de penuri compatibile, gratuit.

La fel, forma de livrare în cartuș al altui tip de insulină a fost suplinită cu obligația de a pune la dispoziție 650 de penuri compatibile, la fel, gratuit. Acea notă informativă prevedea și adăugarea lotului – „teste pentru măsurarea nivelului de glicemie”. Tot atunci a fost schimbată  data limită de prezentare a ofertelor, fixată fiind ziua de 30 noiembrie 2018.

În urma acestei situații, Asociația Tinerilor cu Diabet au înainte un demers către autorități. Membrii organizației susțin că modificările operate în timp scurt sugerează favorizarea preparatului sus-numit și ale testelor de glicemie de la un anumit producător. Totodată, tinerii sunt convinși că manevra aduce cu ea și economii la buget în favoarea testelor de glicemie, achiziționate pentru toate persoanele cu diabet din Moldova, indiferent de tip și nevoia de prioritizare.

În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc pe 14 noiembrie 2018,  ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, sugera asigurarea persoanelor cu analogi de insulină și teste de glicemie 

 „Din ianuarie 2019, vom introduce administrarea analogilor de insulină pentru bolnavii de diabet de tip 1, care este un medicament modern și mult mai eficient. Procurarea insulinelor în cartușe, în loc de flacoane va asigura  comoditatea și precizia în administrare și vom asigura pacienții cu teste gratuite, pentru a-și testa periodic nivelul de glicemie în sânge”, adăuga atunci Silvia Radu.

Rezultatele licitației din 30 noiembrie 2018 încă nu au fost făcute publice.

Conform informațiilor publicate de MSMPS, în R. Moldova se înregistrează o creștere a numărului persoanelor cu diabet zaharat. În 2017, au fost luați la evidență 104.749 bolnavi de diabet cu 8.098 mai mult decât în 2016. Dintre aceștia, 20% sunt bolnavi de diabet de tip 1 și 80 % de tip 2. Numărul copiilor e de 400.

Referitor la acest subiect, Ministerul Sănătății a anunțat crearea unui grup de lucru în urma „unor speculații apărute în spațiul public”.