„Nu există și nu va exista acordul nostru”. Polonia cere autorităților de la Chișinău să nu o implice în campania electorală, după cazul „Open Dialog”

„Nu există și nu va exista acordul nostru”. Polonia cere autorităților de la Chișinău să nu o implice în campania electorală, după cazul „Open Dialog”

Polonia a cerut autorităților de la Chișinău să nu o implice în luptele electorale moldovenești. Poziția oficială a fost exprimată de Ambasada Poloniei în R. Moldova printr-o postare pe Twitter după ce ambasadorul polonez la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, a avut o întrevedere cu Pavel Filip. Pe pagina oficială a Guvernului a apărut doar un comunicat sec despre „schimbul de opinii” între oficiali. Reacția vine după ancheta parlamentară în jurul Fundației „Open Dialog”, înființată în Polonia și condusă de Ludmila Kozlowska.

Potrivit Newsmaker, întâlnirea dintre părți a avut loc la inițiativa polonezilor. La întâlnirea dintre Filip și Zdaniuk au fost prezenți și Andrei Galbur și Igor Vremea, deputatul care a condus comisia parlamentară de anchetă în cazul „Open Dialog”. Prezența lui nu ar fi fost întâmplătoare, dacă e să judecăm după reacție ulterior postată de Ambasada Poloniei pe Twitter.

„Astăzi am purtat discuții bune și sincere cu premierul P. Filip despre problemele din campania electorală. Un mesaj clar din partea noastră cu privire la necesitatea ca autoritățile să respecte pe deplin standardele democratice. De asemenea, exprimată în mod clar opoziția fermă față de orice instrumentalizare a Poloniei în campania electorală – nu există și nu va exista consimțământul nostru pentru acest lucru”, a scris misiunea diplomatică pe pagina sa de Twitter.

Publicitate

De cealaltă parte, Guvernul a venit cu o reacție mult mai seacă, fără să menționeze subiectul electoral.

„Oficialii au făcut un schimb de opinii privind agenda europeană a Republicii Moldova. Premierul Pavel Filip a accentuat că parcursul european rămâne unica cale de dezvoltare a țării noastre. Interlocutorii au abordat, de asemenea, o serie de chestiuni actuale de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-poloneze, confirmând interesul pentru dezvoltarea în continuare a acestora”, a scris Guvernul.

Amintim că Parlamentul a acuzat Fundația „Open Dialog” de strânse legături cu Rusia și acțiuni contra Moldovei, Poloniei și altor state vestice. Deputații de la guvernare au subliniat de nenumărate ori că Kozlowska a fost expulzată din Polonia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal