Potrivit Newsmaker, întâlnirea dintre părți a avut loc la inițiativa polonezilor. La întâlnirea dintre Filip și Zdaniuk au fost prezenți și Andrei Galbur și Igor Vremea, deputatul care a condus comisia parlamentară de anchetă în cazul „Open Dialog”. Prezența lui nu ar fi fost întâmplătoare, dacă e să judecăm după reacție ulterior postată de Ambasada Poloniei pe Twitter.

„Astăzi am purtat discuții bune și sincere cu premierul P. Filip despre problemele din campania electorală. Un mesaj clar din partea noastră cu privire la necesitatea ca autoritățile să respecte pe deplin standardele democratice. De asemenea, exprimată în mod clar opoziția fermă față de orice instrumentalizare a Poloniei în campania electorală – nu există și nu va exista consimțământul nostru pentru acest lucru”, a scris misiunea diplomatică pe pagina sa de Twitter.

De cealaltă parte, Guvernul a venit cu o reacție mult mai seacă, fără să menționeze subiectul electoral.

„Oficialii au  făcut un schimb de opinii privind agenda europeană a Republicii Moldova. Premierul Pavel Filip a accentuat că parcursul european rămâne unica cale de dezvoltare a țării noastre. Interlocutorii au abordat, de asemenea, o serie de chestiuni actuale de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-poloneze, confirmând interesul pentru dezvoltarea în continuare a acestora”, a scris Guvernul.

Amintim că Parlamentul a acuzat Fundația „Open Dialog” de strânse legături cu Rusia și acțiuni contra Moldovei, Poloniei și altor state vestice. Deputații de la guvernare au subliniat de nenumărate ori că Kozlowska a fost expulzată din Polonia. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!