Documentul care reglementează activitatea Academiei spune că după ce se anunță concursul, se stabilește data Asambleiei de alegere a preşedintelui.

De asemenea, Consiliul Suprem al acestei asamblei instituie Comisia de concurs, compusă din 5-7 membri, componenţa nominală a căreia se formează la propunerea Secţiilor de Ştiinţe şi a Consiliului Suprem.

„Candidații care vor să ia locul de președinte trebuie să aibă experienţă în activitatea de conducere, inclusiv ştiinţifico-organizatorică pe parcursul a cel puţin 5 ani, să cunoască legislaţia în domeniul ştiinţei şi inovării, să manifeste spirit activ în munca de cercetare şi management în ştiinţă”, scrie în Statutul AȘM.

Ei trebuie să prezinte o scrisoare de recomandare a candidatului la funcţia de preşedinte, un CV şi într-un plic închis şi sigilat concepţia programului de activitate în viitoarea funcţie de preşedinte.

Preşedintele Academiei este ales de Asambleie prin vot egal, secret şi liber exprimat pentru o perioadă de 6 ani (dar cel mult pentru două termene consecutive) dintre membrii titulari ai Academiei. El este responsabil în faţa Asambleii şi Guvernului de activitatea sa.

Marian Lupu nu a deținut vreo funcție academică. El a fost președinte al Parlamentului în perioada Alianței pentru Integrare Europeană și ex-ministru al Economiei în perioada guvernării comuniste. Politicianul este doctor în economie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!