FOTO, VIDEO. Militarii moldoveni pleacă într-o nouă misiune în Kosovo

FOTO, VIDEO. Militarii moldoveni pleacă într-o nouă misiune în Kosovo

Un nou contingent de militari moldoveni pleacă în Kosovo. În timpul ceremoniei de detașare, soldații au mărșăluit și au ascultat discursul Ministrului Apărării. Imediat după încheierea evenimentului solemn, am putut cunoaște latura umană a militarilor, care și-au luat rămas bun de la rudele și prietenii veniți să-i sprijine. 

Două cuvinte au fost pe buzele tuturor celor veniți să-i susțină pe militarii moldoveni care vor pleca în curând într-o nouă misiune în Kosovo. „Șase luni”. Atât va dura mandatul celui de-al zecelea contingent KFOR, compus din 41 de cetățeni moldoveni. Între lacrimi și zâmbete, rudele și prietenii militarilor recunosc că sunt foarte emoționați, chiar dacă aceasta nu este prima data când apropiații lor sunt chemați la datorie peste hotare.

„Emoții au fost atunci, sunt și acum. Jumătate de an este un termen destul de lung pentru noi”, recunoaște soția unui militar. Sfatul acesteia pentru alte femei care au venit să-și petreacă rudele este „să aibă încredere în soți, să-i susțină moral și să-i aștepte acasă”.

Publicitate

https://agora.md/videoframe/6833/650

„Avem emoții, dar totodată suntem bucuroși fiindcă e bine că el vrea să se dezvolte. Aici e vorba de dezvoltarea lui profesională. Îi dorim succes”, spune soția unui alt soldat.

...

...

Militarii nu și-au putut ascunde nici ei emoțiile, chiar dacă mulți dintre ei sunt soldați cu experiență bogată de activitate în teatrele de operații de peste hotare. Au ascultat atent discursul Ministrului Apărării, care i-a numit „ambasadorii Republicii Moldova în afară”, iar imediat după încheierea evenimentului solemn, s-au îndreptat spre marginea scenei improvizate, acolo unde îi așteptau copiii, părinții și soțiile.

...

...

Pentru comandantul contingentului, Ion Godoroja, aceasta nu este prima deplasare în străinătate.

„În 2007 am fost în misiune în Irak. A fost o misiune de caracter umanitar, tot pe parcurs a șase luni de zile. Ajungând la fața locului, timpul de afară, temperatura aerului erau diferite de Republica Moldova. În Irak era destul de cald. Nu erau copaci împrejur”, povestește militarul pentru AGORA. Așteptările sale de la viitoarea misiune se rezumă la câteva lucruri esențiale: „să ne întoarcem acasă tot atâți câți plecăm, fără nicio încălcare și cu o misiune de succes”.

https://agora.md/videoframe/6831/650

Medicul contingentului, Victor, care pleacă în misiune pentru a doua oară, se simte gata pentru activitățile de menținere a păcii în Kosovo.

„Prima dată emoțiile erau mult mai mari. Nu eram sigur că am să fac fața. Acum sunt mult mai bine pregătit”, recunoaște acesta.

Cariera sa de militar l-a făcut să viziteze mai multe țări din Europa - Germania, Lituania, Ucraina și România - fapt pentru care Victor le recomandă tinerilor să se alăture armatei.

https://agora.md/videoframe/6832/650

Oleg, un tânăr militar care merge în Kosovo pentru prima dată, spune că, pentru a putea participa la activități, un soldat trebuie „să cunoască o limbă străină, să fie bun în sport și să aibă dârzenie”.

„Sunt multe persoane care doresc să plece undeva, dar se tem de răspundere, se tem de obligația de a reprezenta țara. Trebuie să avem încredere în sine, acesta este lucrul nostru”, susține militarul.

Contingentul KFOR-10 al Armatei Naționale va fi detașat în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech, Kosovo. Militarii urmează să participe în mai multe misiuni specifice, printre care securitatea și pază a obiectivelor speciale, dar și misiuni de cercetare a terenului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal