Primul care a venit cu o reacție la subiectul mașinilor TOMA a fost președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta a declarat că vestea donației vehiculelor blindate ar fi fost „o greșală de traducere” întrucât președintele turc vorbea în limba sa natală.

„Eu am impresia că este o greșeală de traducere. Puteau fi greșeli de traducere. Eu nu cunosc să fi solicitat așa ceva și să fi primit așa ceva”, a spus Candu în octombrie curent.


Aproape o lună mai târziu, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon spunea că responsabil de situație este Guvernul pentru acele „cadouri au fost făcute pentru el, nu pentru președinte”. De cealaltă parte, Guvernul tot nu știe. Premierul Pavel Filip declara că mașinile „ar trebui” să fie la Ministerul Afacerilor Interne. Vizat, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan ne asigură că ele sunt în Republica Moldova, dar nu știe unde anume.

Alexandru Pînzari, șef al Inspectoratului General de Poliție spune și el că este „depășit de întrebare”. Acesta a sugerat să le căutăm la Departamentul de Carabinieri. Acolo, aceeași poveste. Nimeni nu știe nimic despre blindatele TOMA.

Mașinile blindate cu numele „Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı” (TOMA) au fost construite în Turcia special  pentru a dispersa protestele. În traducere, TOMA ar însemna „Instrument de intervenție în timpul incidentelor sociale”. Vehiculele sunt dotate cu tunuri de apă,  un rezervor de până la 10 mii de litri și un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene.

AGORA amintește că în cadrul vizitei în țara noastră președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dăruit autorităților de la Chișinău două autospeciale pentru combaterea demonstrațiilor în masă, numite prescurtat TOMA.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!