Rusia escaladeză situația în regiune. Nu e vorba doar de Ucraina, și Moldova este în prima linie când vine vorba despre interferență rusească, iar acest lucru devine tot mai periculos odată cu apropierea alegerilor din Moldova și Ucraina. Deja simțim interferențele și suportul pentru partidele pro-ruse, pentru ca acestea să câștige alegerile și să formeze Guvernul. Prin interferența în politica Moldovei sau a Ucrainei, Rusia vrea să preia controlul acestor țări și să restaureze Uniunea Sovietică, pentru că, se pare, acesta este planul”, a declarat Andrian Candu în cadrul intervenției sale.

Potrivit lui, formele prin care Federația Rusă intervine în treburile interne ale Republicii Moldova sunt diverse.

Sunt instrumentele hibride, așa cum le numim. Este vorba de suportul financiar, pe de o parte. A doua - este vorba despre mass-media, care înseamnă dezinformare și propagandă. În al treilea rând - e vorba despre energie, pentru că Moldova este o țară care depinde încă 100% de gazul rusesc, la fel și de electricitate. La sigur, nu e vorba de business, și de putere și instrumente politice. Patru - este vorba și de teritoriile care nu sunt controlate de autoritățile constituționale, ca în cazul nostru - Transnistria - care e ocupată, trupele militare ruse fiind acolo. La fel, avem aproape în fiecare zi atacuri ale hackerilor asupra sistemelor noastre guvernamentale. În timpul alegerilor, sunt sute și mii de tentative. Toate acestea sunt folosite ca tentative de interferență în treburile R. Moldova”, a mai spus Candu, adăugând că „trebuie să ne mobilizăm forțele cu vecinii pentru a găsi soluții”, referindu-se în mod special la Georgia și Ucraina.

Președintele Parlamentului a mai afirmat că „războiul rece, din câte se pare, nu s-a încheiat”.

i24NEWS este o televiziune israeliană internațională, cu sediul în Tel Aviv, Israel. Postul TV emite în limba arabă, engleză și franceză.

Amintim că președintele Parlamentului efectuează în perioada 4-8 decembrie, la Washington,o vizită la invitația Congresului Statelor Unite ale Americii.

Programul lui Andrian Candu include întrevederi cu mai mulți oficiali, printre care senatori și congresmani, va susține o cuvântare la Forumul Parlamentar pentru Securitate (Parliamentary Intelligence Security Forum), unde va vorbi despre riscurile și provocările din regiune, precum și amenințările hibride, inclusiv în contextul politic de la Chișinău. De asemenea, Președintele Parlamentului va participa la lansarea Consiliului de Business Moldova – SUA.

Ultima vizită a Președintelui Parlamentului în SUA a avut loc la 25 iunie curent.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!