Suplimentar, pe parcursul lunii decembrie, toate unitățile bugetare din țară vor beneficia, conform unui orar stabilit, de suport metodologic și informativ la calcularea corectă a salariului potrivit noii Legi a salarizării.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Finanțelor, propus recent și la funcția de ministru, Ion Chicu, operatorii recepționează întrebările despre legea salarizări, care ulterior sunt direcționate spre specialiștii Ministerului Finanțelor. 

„Centrul de Apel, pe perioada lunii decembrie, funcționează preponderent pentru administratori și contabili. Bineînțeles că el poate fi utilizat și de angajați, de cei care sunt curioși cum va fi calculat salariul, dar răspunsurile vor fi oferite în scris, la categoria Întrebări Frecvente”, a spus Chicu, care a punctat că linia telefonică va fi funcțională până la finalul lunii februarie.

În plus, pentru ca toate instituțiile care se supun noiii legi să funcționeze fără greș, acestea vor fi grupate pentru a fi instruite de formatori de la Ministerul Finanțelor. Contabilii instituțiilor vor fi instruiți la mijlocul lunii decembrie.

„Nu vrem ca vreun angajat din sistemul public să nu primească salariul la timp, din cauza reticenței administrației sau a contabililor. Vom monitoriza cum aceștia vin la cursuri și cum se implementează reforma”, a menționat Chicu.

Legea presupune reducerea discrepanței între salariul minim și cel mai mare de la 33 de ori la 15. Totodată, autoritățile dau asigurări că niciun funcționar nu va primi un salariu mai mic decât cel de până până la reformă, iar majorările vor viza în special angajații care primeau lefuri mai mici decât minimul de existență.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!