În trei cazuri din patru, după recunoașterea vinovăției, persoanele au fost eliberate din arest sub control judiciar. În trei cazuri din patru, hotărârile judecătorești au fost publicate, dar anonimizate. Doar într-un caz, două hotărâri judecătorești, a instanței de fond și a Curții Supreme de Justiție, au fost publicate integral, cea a instanței de apel fiind publicată, dar anonimizată.

Vedeți mai jos analiza CRJM a fiecărui caz în parte:

Valeriu TRIBOI, ex-viceministru al Economiei, propus de PDM, a primit minimul sancțiunii cu amenda și a interdicției de a ocupa funcții publice pentru abuz de putere la cumpărarea unei încăperi de la o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Economiei și obligarea altei instituții publice să o repare din contul ei, după ce i-a dat-o în locațiune.


Iurie CHIRINCIUC, ex-ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, propus de PL, a primit minimul sancțiunii cu amenda și a interdicției de a ocupa funcții publice pentru trafic de influență și abuz de serviciu în procesul de reabilitare a drumului R6 – M1 Ialoveni.Igor GAMREȚKI, ex-șeful Direcției Transport Public și Căi de Comunicație la Primăria municipiului Chișinău, propus de PL, a primit minimul pedepsei cu închisoarea, iar Curtea Supremă de Justiție i-a anulat interdicția de a deține funcții publice ca urmare a traficului de influență prin fraudarea licitației privind deschiderea în Chișinău a parcărilor cu plată, favorizând o companie străină în schimbul cedării în folosul lui a 26% din capitalul social al companiei.


Veaceslav CEBAN, ex-şef de direcţie la Serviciul Protecţie şi Pază de Stat, fost şef al Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP) şi fost viceministru al Afacerilor Interne, a primit cea mai mică amendă posibilă pentru traficul de influență prin extorcarea a 60,000 de euro pentru influențarea unor procurori în vederea clasării unei cauze penale.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!