„Rămâne la discreția fiecăruia să facă ce își dorește. Voința lui nu va conta așa cum n-a contat în 2015. Oricum Parlamentul va fi cel care decide. Or, ajunși la putere, noi vom decide acest lucru în baza semnăturilor pe care le-am strâns în țară. Plahotniuc vrea să-și facă campanie în baza acestui exercițiu. Îndemnul meu este da, mergeți, votați pentru reducerea nr de deputați”, a declarat Năstase.

Totodată, politicianul a subliniat că în anul  2015 PPDA a acumulat 405 mii de semnături în vederea modificării Constituției în ceea ce privește alegerea președintelui de popor și reducerea numărului de deputați:

„Plahotniuc a considerat că trebuie să arunce acele semnături la coșul de gunoi. De atunci, putea fi modificată Constituția putea fi redus numărul de deputați. Dar el a mimat tot felul de procese și la final de mandat a hotărât să modifice legislația care nu permitea ca în ziua alegerilor să facă referendum”.

Liderul PPDA a mai spus că ideea organizării unui asemenea exercițiu electoral este una nobilă, dar nu apaține Partidului Democrat.

„Plahotniuc l a deturnat o idee nobilă a PPDA crezând că oamenii nu știu să facă diferența. Oamenii înțeleg că dacă s-ar fi produs acel referendum, efectele ar fi fost imediate, fiindcă era vorba de un referendum constituțional, dar nu consultativ. El încearcă să ne păcălească, cum încerca Dodon cu un referendum consultativ. Nu i-a mai rămas mult, iată de ce e în stare să pună la referendum aducerea stelelor de pe cer. Tot ce face el e să vă facă să considerați că sunteți datori să-l votați”, a declarat Năstase.

Democrații insistă pe organizarea unui referendum consultativ în ziua alegerilor parlamentare. Președintele PDM a spus că „modificările legislative necesare” în acest sens au fost deja făcute, astfel încât deputații vor pregăti o hotărâre de Parlament privind desfășurarea plebiscitului anunțat.  Miza este  reducerea numărului deputaților de la 101 la 61, precum și acordarea cetățenilor a posibilității de a retrage mandatele aleșilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!