La 26 noiembrie curent, oamenii legii au confiscat în localitatea Gierlachowo din Polonia o  fabrică clandestină de producere a țigărilor,  sute de mii de pachete de ţigări contrafăcute și  tone de tutun care urma să fie procesat. 


În rezultatul perchezițiilor, forțele de ordine din Polonia, cu participarea reprezentanților din Moldova, au depistat și ridicat aproximativ  13 tone de tutun, 13 milioane de țigarete, în valoare de peste 2 milioane de euro, materiale utilizate la împachetarea acestora, înscrisuri de ciornă unde era indicată perioada de producer și numărul de țigarete produse, precum și utilaj tehnic.


De asemenea, pe teritoriul respectiv au mai fost depistate două camioane  în care se aflau țigarete pregătite pentru a fi transportate către beneficiari. Moldovenii implicați în această activitate aveau  rolul de a racola persoane pentru munca clandestină, facilitau perfectarea actelor necesare și transportau muncitorii în Polonia.


Aici, persoanele racolate erau întâlnite de către niște polonezi, care le deposedau de  telefoanele mobile, facând măsuri conspirative, pentru a nu fi cunoscut  traseul și  poziționarea fabricii clandestine. 

Muncitorii activau în două schimburi a câte 12 ore. Astfel, pe parcursul a 24 de ore se produceau în jur de 2 milioane de țigarete. În prezent sunt întreprinse acțiuni pentru identificarea tuturor membrilor grupului infracțional  și atragerea acestora la raspundere penală.

Pentru infracțiunile comise făptuitorii riscă pedepse sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!