„Se impune o majorare de capital pentru inițierea și activitatea în domeniul de broker de asigurări de la 100 000 de lei care a existat până acum, la 400 000 de lei. Acești bani nu pot fi utilizați în activitatea propriu-zisă așa cum se întâmplă în reglementările legale ale Republicii Modlova pentru SRL, societăți pe acțiuni și alte entități comerciale”, susține avocatul.
De asemenea, potrivit documentului, brokerii nu vor mai putea încasa onorarii pentru activitatea lor:
„Peste 50 de companii care activează în acest domeniu și câteva sute de mii de persoane fizice trebuie să-și închidă activitatea, să-și limiteze întreprinderile, să piardă locurile de muncă și să lase familiile lor în condiții de disperare fără un venit stabil”.
Chetrușca a precizat că brokerii s-au adresat Președintelui Republicii Moldova și l-au rugat să nu promulge legea, dar deocamdată nu au primit niciun răspuns.
„Se presupune că după lichidarea breslei brokerilor de asigurări din Moldova, contractele vor fi închiriate la direct între companiile de asigurări și clienți. Rețeaua brokerilor nu este la îndemâna companiilor de asigurări”, a adăugat reprezentantul companiilor de brokeraj.
Potrivit mold-street.com, în primele nouă luni ale anului 2018 veniturile companiilor de asigurări care au mai rămas să activeze pe piața din Moldova au scăzut cu peste 10%, iar profitul – cu 35%.
Una dintre moficările votate de către Legislativ propune ca brokerii să activeze în baza unui comision achitat de către asigurat. Cu alte cuvinte, prețul asigurării urmează să fie stabilit de către asigurator, iar brokerii să adauge o taxă pe care urmează să o încaseze de la consumator. Specialiștii în domeniu sunt de părere că această modificare ar favoriza atât evaziunile fiscale cât și scumpirea nejustificată a prețului asigurării. În 2017, asigurările efective RCA și Cartea Verde realizate prin sistemul de intermediere (brokeri de asigurare) au constituit 31,76% sau 213,8 mililioane de lei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.