„Cum tăceau toți, așa și tac”. Interviu cu sora lui Andrei Braguța, tânărul ucis de sistemul penitenciar moldovenesc

„Cum tăceau toți, așa și tac”. Interviu cu sora lui Andrei Braguța, tânărul ucis de sistemul penitenciar moldovenesc
Foto: Promo-LEX


În sala de conferințe Promo-LEX e liniște aproape totală. La masă, printre avocații care se ocupă de cazul lui Andrei Braguța, stă Natalia Braguța, sora tânărului care a murit în penitenciar, în condiții suspecte, la doar două săptămâni după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Pe partea stângă a jurnaliștilor adunați în sală stau părinții și nu au putere să se oprească din lăcrimat nici pentru o clipă.
La un an și jumătate de la decesul lui Andrei Braguța, sora lui, Natalia, a venit din Elveția la Chișinău pentru a publica o carte despre tragedie - „Realitatea invizibilă”. Femeia spune că pentru ea scrisul a fost o terapie, iar banii de la vânzarea cărții vor fi direcționați spre un proiect social care va crea desene animate pentru copii. Despre viață. Cum și-a scris cartea, cum s-a schimbat sistemul și ce va face în viitor, Natalia a povestit într-un scurt interviu pentru Agora.

Agora: Să redai o tragedie personală și să o spui la toată lumea nu este ușor. Cum ați decis să editați o carte despre moartea fratelui dvs., Andrei?

Natalia Braguța: Într-un moment anume, am realizat că nu mai am altă ieșire decât să mă așez și să scriu. Am înțeles că dacă nu încep a scrie, se va întâmpla ceva. Am avut o chemare sufletească, cred și voi înțelegeți asta ca oameni de creație. Timp de două săptămâni, am scris fără pauze, în fiecare zi: tot ce a fost, ce s-a întâmplat și ce am simțit. Când am terminat să scriu, am înțeles că această carte nu a apărut pur și simplu, că nu e pentru mine, ci e pentru oameni.


Din start, le-am arătat avocaților cartea (n.r. – avocaților Promo-LEX care reprezintă partea apărării în cele trei dosare ale lui Andrei Braguța), iar apoi prietenilor mei. Mi-au spus „Natalia, publică! Această carte trebuie să vadă lumina zilei”. Atunci le-am trimis avocaților manuscrisele, ei mi-au spus că e scris bine, dar mi-au recomandat să nu public nimic, până au loc audierile. Eu voiam să public din start, era strigătul meu de disperare, iar cuvântul meu era unica armă împotriva a tot ceea ce se întâmpla în Moldova.

Mi-am găsit redactor, designer, toți prieteni de-ai mei. Cartea nu e doar o exprimare emoționantă, ci un produs finit la care m-a ajutat o echipă. Din start oamenii cereau diverse sume pentru servicii, însă după ce au aflat subiectul, au refuzat banii.

A: Istoria lui Andrei Braguța arătată la TV și istoria lui din cartea dvs. sunt două realități complet diferite. A dvs. este foarte personală. Cum a fost să redai acest lucru?

Mi-a fost enorm de greu, și veți înțelege asta când veți citi cartea. Aici sunt foarte multe informații personale despre mine, familia mea, fotografii de familie. Eu nu am fost niciodată om public și nu mi-am dorit să fiu, dar această tragedie nu mi-a lăsat șanse să rămân în umbră. Am fost obligată de circumstanțe să-mi arăt viața, cea a fratelui meu și a familiei mele.


Andrei a apărut în presă în diferite feluri. Scopul meu era să arăt că suntem o familie normală, bună, și dacă asta s-a întâmplat cu noi, atunci oameni buni, gândiți-vă ce se întâmplă și cum se întâmplă asta.

Pentru mine asta a fost prețul care trebuia plătit.

A: În prefața cărții, dvs. ați scris că nu v-ați gândit vreodată că dosarul deschis după moartea lui Andrei Braguța „va contribui la schimbări considerabile în sistem”. Despre ce schimbări vorbiți dvs.? Le-ați simțit cu adevărat?

N. B: În perioada în care scriam cartea, discutam și cu avocații pe caz. Mi se spunea „Natalia, totul e bine, superb, totul merge așa cum trebuie. S-a schimbat cutare și cutare lucru, procurorii trec instruiri, astăzi toți de 50 de ori se gândesc înainte de a plasa un om bolnav psihic în arest”. Asta era „wow” pentru mine, dar și faptul că acest caz a ajuns la ONU. Pentru mine asta a fost important, precum și să aflu de la alți oameni că fapte similare s-au întâmplat și cu familiile lor. Pentru mine însăși faptul că o asemenea tragedie a ieșit la lumina zilei și a ieșit și peste hotarele Moldovei, a însemnat un mare progres.

Totuși, alt avocat mi-a spus că eu fac aceste concluzii mult prea repede, că lucrurile stau mai prost. În acest moment, eu nu știu ce se întâmplă în Moldova. Eu nu trăiesc aici, nu știu cu ce se confruntă oamenii, ei vorbesc despre asta sau nu. Avocații mi-au spus că datorită cazului lui Andrei, patru persoane au fost salvate de la o soartă similară. Pentru mine asta contează, înseamnă că nu fac totul în zadar. Deși de la alte persoane aud tocmai contrariul – totul devine din rău în mai rău.

A: Oamenii vorbesc despre probleme sistemului cu voce tare, sau doar șoptesc între ei și prietenii lor?

N. B: Din ceea ce văd eu, așa cum tăceau toți, așa și tac. Oamenii vorbesc doar între ei. Eu mi-aș dori foarte mult ca această carte să aibă un impact în această direcție și să joace rolul ei pozitiv. Iar aceea că oamenii se tem acum și vor continua să se teamă este un fapt. Ce poate fi făcut pentru a schimba asta? Nu știu. Eu partea mea am făcut-o. 


A: În carte l-ați citat și pe ministrul de Interne Alexandru Jizdan, care a spus că despre cazul Braguța „nu s-a mințit, ci s-a ascuns adevărul” și ați pomenit „frica de sistem”. Există șanse să scăpăm de sistem?

E un fenomen îngrozitor. Dacă vom scăpa sau nu? Știți, eu o să tac aici.

A: Asta s-ar fi întâmplat într-o altă țară decât Moldova?

În cartea mea este răspuns la întrebarea asta.  

A: Ați anunțat că banii de la vânzarea cărții vor fi utilizați în sens caritabil, veți lansa proiectul „Iubește să trăiești”. Cum va arăta acest proiect și de ce vă doriți să-l lansați?

Am înțeles că vreau să rămână vie amintirea fratelui meu și să contribuie la ceva. De aceea am decis să lansez fondul „Iubește să trăiești”, dar încă nu știu cum să o fac. Am vrut să fac un proiect social pentru că știu că mi-ar place să mă ocup de asta. Am făcut un apel către oamenii care gândesc la fel ca mine și au această pornire interioară, însă nimeni nu a reacționat încă. Dacă voi fi auzită, atunci ideea mea va prinde contur.


În caz de succes, proiectul meu va crea desene animate pentru copii, pentru că e mai complicat de adus un mesaj adulților. Ei au deja bagajul lor emoțional și concepțiile lor despre viață. 

Știți, când am fost la masa de pomenire a fratelui meu, în august acestui an, un tânăr a spus că în Moldova totul e rău și copiilor le-a fost insuflat, la nivel genetic deja, că e normal să minți și să furi, iar asta e corect. M-au marcat aceste cuvinte. Eu nu tind să schimb lumea, eu vreau să fac un bine. Iar pentru a face un bine trebuie de început de la copii. Iar tot ce e pentru copii, e și pentru maturi, dacă ei vor dori să audă.

---------------

În prezent, în cazul morții lui Andrei Braguța sunt deschise trei dosare penale. Dosarul de bază se referă la maltratarea lui Braguța în izolator de colegii de celulă. „Acest caz se află în instanță pentru examinare. Vara ne așteptam la o sentință finală, dar instanța a dispus reluarea cercetării judecătorești. Pe 20 decembrie va avea loc următoarea ședință de judecată, sperăm să avem concluziile medicilor specialiști”, a comunicat avocatul pe caz, Victor Munteanu.

Al doilea dosar, în care sunt vizați 13 polițiști, țin de perioada în care Braguța a fost transferat în celulă de unul singur, imediat după ce a fost bătut de colegii de celulă. Acest dosar este și el transmis din nou pentru cercetare judecătorească, iar ședințele se amână din cauza lipsei de inculpați.

Al treilea dosar – neacordarea asistenței medicale - se examinează la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Pe acest dosar au avut loc doar trei ședințe de judecată. Următoarea ședință va avea loc abia în martie 2019. „Dosarul e foarte complex, are nouă volume, sunt învinuiți doi medici de la penitenciarul 16. O mare problemă e că legea penală în malpraxis prevede aceeași pedeapsă și pentru vătămarea sănătății cu consecințe grave, și cu consecințe fatale. Adică pedeapsa e egală în ambele cazuri – 3 ani”, a anunțat avocatul Ștefan Orbu.

Toate persoanele acuzate pe dosar sunt cercetate în libertate. Apărarea afirmă că va insista ca sentințele, odată pronunțate, să nu poată fi atacate la Curtea de Apel.

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)

Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)

Nou miting al femeilor în Belarus. Poliția a arestat manifestante, iar printre ele e chiar Nina Baghinskaia, o femeie de 73 de ani, devenită simbolul protestelor (FOTO, VIDEO)

Nou miting al femeilor în Belarus. Poliția a arestat manifestante, iar printre ele e chiar Nina Baghinskaia, o femeie de 73 de ani, devenită simbolul protestelor (FOTO, VIDEO)

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

Advertoriale
Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 4 lucruri pe care să le faci pentru sănătatea ta feminină în această toamnă
 • Așa tată, așa fiică! Cât de talentată e Ruxanda, fiica lui Ion Rață de la...
Cele mai populare
 • 1
  Sandu, Deliu, Țîcu, Usatîi și Chirtoacă au semnat o scrisoare comună către oficiali UE: Există riscul unei fraudări masive a alegerilor (DOC)
 • 2
  868 de cazuri noi de COVID-19 în R. Moldova, cel mai mare număr de îmbolnăviri de până acum. Țara a depășit 50.000 de cazuri
 • 3
  Toamna își intră în drepturi. Vezi cum va fi vremea în acest weekend
 • 4
  Tragedie aviatică în Ucraina. Un avion militar cu pasageri la bord s-a prăbușit (VIDEO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.