Concluziile miniștrilor de externe ale țărilor membre UE cu privire la situația în Republica Moldova urmau să fie adoptate pe data de 10 decembrie, însă votul nu va mai avea loc pentru că România și Ungaria se împotriviseră inițiativei.

Potrivit surselor consultate de RFE/RL, oficialii din București și Budapesta nu au susținut textul documentului. Prin urmare, acesta nu va fi supus votului la începutul săptămânii viitoare, cum era prevăzut. 

Conținutul documentului respins 

Autorii documentului afirmă că evenimentele care au avut loc în Republica Moldova în ultimele zece luni - inclusiv anularea algerilor în Capitală  - au stârnit „îngrijorări majore” din partea autorităților europene privind angajamentul Chișinăului față de Acordul de Asociere cu UE.

De asemenea, textul face referire la „creșterea cazurilor de presiuni și intimidare” în Republica Moldova. Semnatarii documentului îndeamnă oficialii de la Chișinău să garanteze desfășurarea liberă și corectă a campaniei electorale, asigurând accesul tuturor candidaților la resursele media și deschizând secțiile de vot conform legislației electorale, atât în țară, cât și peste hotare. 

Concluziile miniștrilor de Externe urmau să fie supuse votului după ce Comisia Europeană a decis să suspende suportul financiar în valoare de 22.7 milioane de dolari pentru Republica Moldova, din cauza deteriorării statului de drept. Anterior, oficialii de la Bruxelles au decis să blocheze asistența macrofinanciară în valoare de 113 milioane de dolari, din aceeași cauză. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!